DSC09382
DSC09382

De Groene Lantaarn in Staphorst

Op 19 oktober 2019 in twee sterren, favoriet, Overijssel.

Tijdens een drukke namiddag spits reden we naar Staphorst. We wierpen een blik op het restaurant waar we ’s avonds zouden dineren en meldden ons bij de charmante B&B, waarvan de eigenaresse ons ’s avonds naar De Groene Lantaarn zou rijden.

De ingang van het prachtige restaurant is aan de zijkant bij de eigen parking en we kregen een vriendelijke ontvangst. De chef, Jarno Eggen, kwam uit zijn keuken om ons te begroeten en we kregen een erg leuke rondleiding door het geheel verbouwde en nieuw ingerichte restaurant en liepen ook nog via het terras naar de molen, die ook bij het geheel hoort. Hier maalt de chef zijn eigen koren! Ook de keuken mochten we aanschouwen, die praktisch en functioneel is en daarna namen we plaats in het ruim opgezette restaurant.

Bij het glas Pernet&Pernet kwamen direct vier hapjes. Op een lepel kregen we een makaron van rode biet, makreel en dashi-gelei, wat een ware smaakexplosie opleverde. Een prima combinatie en perfect in balans. In de koektrommel (het ronde doosje) een hapje wat bestond uit amandel, ganzenlever en appel, ook al bijzonder smakelijk en een echte appetizer. Een wit bolletje op een brioche-krokantje bleek te bestaan uit mousse van spekbokking, koud gerookte haring en Amsterdamse ui en ook dit hapje was geweldig hoog op smaak en de combinatie was een vondst. In een hoorntje van brique-deeg kregen we schapenkaas, ansjovis en een olijfje gemaakt van olijf, wat Provencaalse smaken opleverde en op de deksel van de koektrommel een heerlijk hapje met een krokantje van parmezaanse kaas, tomaat en basilicum wat ons nog even in Mediterrane sferen hield. Heerlijke appetizers!

Hierna verscheen het traditionele soepje. Ik herinnerde me opeens dat Cindy, de vrouw des huizes en gastvrouw, ons de vorige keer had verteld dat Jarno altijd een soepje serveert, omdat bij hen thuis vroeger altijd wel soep op het fornuis stond. Het soepje deze avond was gemaakt van citroengras, gember en soja en erbij kregen we de meest fantastische brioche ever in de vorm van een in een kleine broodvorm gebakken croissant. Een hele mondvol, maar dat is deze brioche zeker waard. Ook de soep was bijzonder smakelijk, zoals alles  hier perfect in balans.

We bekeken het indrukwekkende wijnboek en Jarno kwam langs met de kaart en stelde een paar wijzigingen in het menu voor, omdat we die de vorige keer al hadden. Geweldig vriendelijk vond ik dat en heel attent. Ik had ook nog van tevoren gevraagd of één van de twee vleesgerechten vervangen kon worden en dat was allemaal geen enkel probleem.

We besloten overigens gezien het aantal gangen tot een wijnarrangement.

Brood in de bekende rode zakdoek kwam op tafel en op de zwerfkei kwam heerlijke boerenboter met zeezout.

De champagne werd bijgeschonken en er kwam een prachtige amuse. ‘Beschuit met zwarte muisjes’. Op een rondje krokante aardappelrösti lag crème met bieslook met erop een flinke hoeveelheid Imperial kaviaar. Er was een parelmoeren lepeltje ingedekt, bedoeld om even van de kaviaar te eten. Het ‘beschuitje’ moest verder gegeten worden als een beschuitje. Een fantastisch hapje was dit. Enorm krokante aardappel, romige crème en geweldig zilte en fijn ploppende kaviaar.

In het glas kwam een Huxelrebe Bildstock Auslese, Georg Gustav Huff 2018. Ons eerste gerecht was lever; terrine van lever met luchtige drop en mandarijn. Op het bord in een cirkel van coulis van mandarijn een ronde terrine van ganzenlever, afgedekt met luchtige drop. Op de drop toefjes mousse van ganzenlever en gel van mandarijn en twee mandarijntjes, gemaakt van heel lichte koekjes, omwikkeld met luchtige drop. Bij de eerste hap viel me al op hoe fantastisch dit gerecht in balans is. De smaken passen naadloos in elkaar en het is een absoluut genot om dit te eten. De terrine was perfect op temperatuur en heerlijk romig, maar toch stevig, de drop was heel luchtig en licht, maar net voldoende aanwezig. De mandarijn gaf het geheel een frisse toets. Een uitstekend begin.

Even een woord over de zwarte brigade: die is hier uitstekend. Attent, vriendelijk, humorvol en ik vond het erg leuk dat de vrouw des huizes regelmatig even een praatje kwam maken.

Die fijne Zalto-glazen kwamen op tafel en de tweede wijn werd ingeschonken. Het was een Uibel, Katzensprung Grüner Veltliner 2018. Hij begeleidde een salade van Noordzee krab met koolrabi, pomme soufflé en ijs van sinaasappel en gember. Onderin het bord een heerlijke salade met veel Noordzee krab met wat appel. Op de salade onder andere blaadjes van spruitjes, pomme soufflé, mini-spruitjes, zeekraal, wat kropsla en een lint van koolrabi. Ook op de salade een sorbet van sinaasappel en gember. Ook dit gerecht was weer een meesterstuk qua balans. Heerlijk, licht zoete en toch rinse salade met krab, perfect gegaarde groenten, lekker krokante pomme soufflé en heerlijk friskruidig ijs. Gewoonweg heerlijk.

We gingen verder met een glas David & Nadia, White 2018, Zuid-Afrika. Erbij gepocheerde kreeft met jonge worteltjes, gember en dille. We kregen heerlijke stukken perfect gepocheerde kreeft met erbij jonge worteltjes, een schuimige saus van mierikswortel, gepofte quinoa, gember en een olie van dille en sushi-azijn. Ook dit gerecht was weer perfect in balans en hoog op smaak. Het was heerlijk licht en door de toevoeging van gember, mierikswortel en sushi-azijn kreeg het iets Japans.

In het glas kwam een sherry, een Fino van Gutierrez Colosia ter begeleiding van fettuccine en kaviaar met oester, zeewier en plankton. Een heerlijk naar een schone zeer ruikend gerecht. We kregen een gepocheerde Gillardeau-oester met zeewier, zeekraal, kaviaar en poeder van plankton. Onderin het schaaltje heerlijke fettuccine. Het poeder van plankton had een enorm sterke smaak, heel vreemd, omdat het gewoon poeder was. Het hele gerecht smaakte zilt en romig en was heerlijk hoog op smaak. Een wederom fantastisch gerecht, zo’n gerecht wat je heel lang onthoudt.

Bij het volgende gerecht kwam een glas Domaine Vaquer Esquisse 2016. Het gerecht werd gepresenteerd in een stenen ei. Een ei in een ei, aldus de uiterst attente dame van de brigade. Leuk detail erbij is dat de kwarteleitjes komen van een jongetje van 10 uit Dedemsvaart, die er een handeltje in heeft. Het gerecht bestond uit kwarteleitjes, bloemkool, parmezaan en kleine gnocchi. De kwarteleitjes waren uitstekend gepocheerd, de bloemkool lag in de saus op basis van parmezaan en mierikswortel, waarin ook de kleine gnocchi te vinden waren. Die gnocchi waren mooi klein en geweldig fijn, want ze waren eindelijk eens mooi licht van structuur. Krokantjes van aardappel maakten dit fijne gerechtje àf.

Bij het vleesgerecht kwam een glas Unlitro 2018 uit Toscane. Het vleesgerecht was lam en aubergine met tomaat en courgette. Een perfect gebraden stukje rugfilet van het lam lag in het midden van het bord. Er omheen puree van aubergine, een rolletje courgette, een enorm hoog op smaak zijnd tomaatje met basilicumcrème en gestoofde aubergine, waarop parels lagen van geitenkaas en basilicum. De jus erbij is tweemaal getrokken, waardoor hij prachtig hoog op smaak was. Ook dit vleesgerecht was perfect op smaak en uitstekend in balans.

Voordat het volgende gerecht kwam kregen we eerst een glas Josten & Klein Pinot Noir 2016, Ahr. Hierna werd er een indrukwekkend chromen ei op tafel gezet…. Het gerecht was “Plin” gevuld met Parmezaanse kaas en balsamico, eekhoorntjesbrood en knolselderij. “Plin”, zo werd ons uitgelegd, komt van plinen (fonetisch plienen) wat betekent tussen duim en wijsvinger drukken = ravioli. Op het bord dus fantastische ravioli gevuld met parmezaanse kaas en balsamico. Bij de ravioli een ragout van knolselderij (voor echtgenoot niet) en eekhoorntjesbrood wat de dag zelf vers geplukt was. Het gerecht was afgemaakt met dunne plakjes rauw eekhoorntjesbrood, saus van eekhoorntjesbrood en poeder van eekhoorntjesbrood. En nu werd ook duidelijk waar het intrigerende ei voor was: er zat bestek (Christoffle) in en we konden zelf kiezen waar we mee wilden eten. Geinig! Het gerecht was fantastisch aards en perfect op smaak.

We waren toegekomen aan de kaas. Men pakt het bij De Groene Lantaarn anders aan. Geen wagen meer in het restaurant. Op tafel kwam een allerschattigst houten kistje bewerkt met Staphorster stipwerk. Ook de tafel en stoelen in de keuken van de B&B zijn hiermee bewerkt. In het kistje pennen en vellen papier waarop de kazen die voorradig zijn, zijn aangegeven. De gast kan aangeven welke kaasjes hij/zij wil of er kan aangekruist worden dat de chef een keuze maakt. Ik vond het een leuke manier, weer eens iets anders.

Bij de kaas kwam een glas Verget du Sud, au fil du temps, Cuvée Gold. De kaasjes waren uitstekend op temperatuur en perfect geaffineerd.Bij de kaasjes een heerlijke frisse salade met appel en gekaramelliseerde zonnebloempitten en wat getoast vruchtenbrood.

Nog waren we er niet. We kregen een glas Stern, Gewürztraminer Fruchtig 2017 Pfalz ter begeleiding van het signatuurgerecht van de chef: Zuring met rauwe snijboontjes, basilicum en amandelroom. In een schaaltje kregen we ijs van zuring van het boerenveld, rauwe snijboontjes, amandelroom, yuzu granité en basilicumsiroop.Net als de vorige keer was ik zeer te spreken over dit dessert. Heerlijk licht en fris en de toets van de snijboontjes vind ik geweldig lekker. De amandelroom maakt het heerlijk romig.

Het dessert - en de laatste gang - deze avond was gepocheerde perzik met yoghurtijs. Op het bord twee partjes gepocheerde perzik, een quenelle romig yoghurtijs, verse frambozen en gelei van frambozen, meringues van perzik en wat pocheervocht van de perziken. Ook dit was weer elegant, perfect in balans en heerlijke licht. Een uitstekende afsluiting van een meer dan perfecte maaltijd.

Bij de goede espresso kwam de koektrommel van de Groene Lantaarn weer op tafel. In de trommel heerlijke boterkoek, op het deksel twee fantastische mini-taartjes: een soes met aardbeien, gevuld met kwarkroom met witte chocolade en citrus en een hazelnoot-schuimgebakje. Alles uiteraard huisgemaakt. Ook de friandise-wagen werd voorgereden met onweerstaanbare bonbons erop. De patissier zelf gaf ons de toelichting er op, erg leuk! Ook daarvan maakten we nog een keus, ik dronk ook nog een marc de champagne en ontzettend tevreden en onder de indruk namen we afscheid van De Groene Lantaarn. Wat een toprestaurant! Een ** die dicht tegen *** aan zit wat mij betreft. De reis meer dan waard. Als allerlaatste geste kregen we nog een kartonnen doosje mee, waarin twee kaasrondo’s zaten. ‘Voor het ontbijt morgen’. Ontzettend attent en natuurlijk waren ook deze kaasrondo’s de lekkerste ooit! Onze gastvrouw bracht ons gezellig babbelend naar de B&B, waarvoor nogmaals onze dank. Het is duidelijk dat ik enorm genoten heb. Wat een supergerechten en wat een prachtige ambiance. We keren natuurlijk terug!

 

0 gedachtes over "De Groene Lantaarn in Staphorst"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl