DSC09382
DSC09382

Fidèle in Drachten

Op 21 oktober 2019 in Friesland, lunch/diner op uitnodiging.

Nadat we in het Drents Museum in Assen Sprezzatura hadden bewonderd reden we met gezwinde spoed naar Drachten. We waren uitgenodigd om te komen proeven van de gerechten van restaurant Fidèle. Fidèle is gevestigd in het pand waar voorheen Koriander zat en wat ik in 2012 heb bezocht. Gerry Trouw en Willemijn Elzinga hebben het restaurant overgenomen. Gerry heeft zo ongeveer door heel Nederland heen gekookt. Het restaurant is open sinds augustus, en kent behalve een à la carte gedeelte een menu. Dat betekent hier 4 gangen voor 50, 6 gangen voor 55, 8 gangen voor 69 en 9 gangen (kaaswagen) 80€. Dineren kan hier van dinsdag t/m zaterdag. Een lunchmenu, bestaande uit verrassingsmenu’s, wordt geserveerd van woensdag t/m zaterdag. 5 gangen 50, 4 gangen 42,50, 3 gangen 35 en 2 gangen business lunch 30€ (incl. koffie met friandises). Voor nadere informatie verwijs ik graag naar de website.  Parkeren kan achter het restaurant.

Na een vriendelijke ontvangst kregen we een van de twee tafels in het voorste gedeelte van het ruim opgezette restaurant. Aan de opstelling was weinig veranderd, wel waren de kleuren en wat decoraties anders.

De uitstekend geïnformeerde jongeman die ons deze middag bediende had heel attent onthouden dat ik een liefhebber ben van gin/tonic en ik kreeg een glas met door Fidèle zelf ontwikkelde gin in samenwerking met Hooghoudt. In de gin waren duidelijk de gebruikte kruiden te proeven, nl. sereh, gember en citroen. Erg lekker. Echtgenoot kreeg een glas Oostenrijkse sekt van Szigeti. Bij het aperitief kwamen verrassend lekkere en goed op smaak zijnde pappadums met een dip op basis van kaas, die er goed bij paste. De pappadums waren heel prettig zout, ze deden me denken aan die hele ouderwetse zakjes chips van Smiths met dat kleine blauwe zakje waarin het zout apart zat en waar ik dol op was.

Drie aperitiefhapjes verschenen. Op een plaatje een meringue van en met champignon met crème van ganzenlever en poeder van eekhoorntjesbrood. Een uitstekende meringue was het met een goede volle ganzenlever- en paddestoelensmaak. In een schaaltje met kiezels kregen we een cilinder van briquedeeg gevuld met een crème op basis van pinda en kerrie en op de cilinder poeder van kimchi. Ook deze cilinder was zeer smaakvol. Heerlijk pittig ook door het poeder. Ook de mini-bapao gevuld met kip/kerrie kon me bekoren, heerlijk luchtig met een zeer volle kerriesmaak. Een uitstekend begin, deze hapjes!

Voordat we aan het eigenlijke menu begonnen kwam er een amuse. In een kommetje kregen we een heerlijke risotto op basis van gepofte paprika met brunoise van augurk en een schuimige saus op basis van chorizo. Zeer verrassend van smaak en nog mooi al dente.

Brood kwam op tafel (een van de koks is een enthousiaste broodbakker en maakt telkens andere broodjes)en we konden kiezen uit diverse soorten. Boter stond er al, Utrechtse boter en boter met kerrie.

We mochten de wijnkaart even bekijken. Ik vond het een leuke kaart en ook erg vriendelijk van prijs. Omdat we niet wisten wat we zouden krijgen opteerden we voor het wijnarrangement.

In het glas kwam een Keringer Welschriesling 2018. Het gerecht was forel van Smallert / venkel / amandel. In het bord onwaarschijnlijk zachte forel, die eerst gepekeld is en daarna op lage temperatuur gegaard. Bij de forel bereidingen van venkel, onder andere olie van de stelen van venkel, brunoise en saus van venkel. Op de geweldige forel in het midden van het bord een sorbet van bronzen venkel. Aan tafel werd er een soepje van geroosterde amandel bijgeschonken en dat werkte perfect samen met de forel en met de venkel. Een uitstekende vondst! Een heel klein puntje van kritiek is dat het eten van de gemarineerde venkelplak (om maar zo te zeggen) lastig is vanwege de grootte. Wat niet wegneemt dat het wel erg mooi staat als gerecht natuurlijk.

We gingen verder met een klassieker, een Marqués de Riscal 2018. Erbij gepofte aardappel / groene kool / lavas / dashi / aardpeer. Een prachtig bord vol met kleur kregen we. Het ging om een halve gepofte aardappel gevuld met zure room in een saus op basis van lavas en dashi. Op de aardappel wat plakjes ingelegde aardpeer en het geheel was afgedekt door gestoofd blad van groene kool en wat prettig hartige gefrituurde boerenkool. Tot slot nog wat bloemetjes van aardpeer op de boerenkool. Ook dit vond ik een goed gerecht. Bijzonder door de ingrediënten die gebruikt zijn. Een kleine opmerking: de binnenkant van de aardappel zou wat mij betreft iets hartiger kunnen.

Leuk vond ik het dat de koks ook zelf de gerechten kwamen brengen.

Bij het volgende gerecht kwam een glas Oostenrijkse Chardonnay van Salzl 2017. Het gerecht was IJsselmeer snoekbaars / gefermenteerde courgette / gerookte paling / bieslook. In een schaaltje kregen we een saus op basis van paling, de gefermenteerde courgette en olie van bieslook In de saus geweldig krokante snoekbaars, die erg goed van garing was. Op de snoekbaars een flink stuk licht gerookte paling en bieslook. Een heerlijk gerecht was dit. Erg leuk om de snoekbaars zo krokant te eten en de combinatie met de paling vond ik heerlijk.

We stapten over op rode wijn, een Stoneleigh Pinot Noir 2016. Hij paste uitstekend bij de gestoofde varkenswang / Argentijnse gamba / knolselderij / bisque / rode ui. In een heerlijke bisque, uiteraard van kreeft, kregen we perfect gegaarde stukjes varkenswang en even perfect gegaarde stukjes gekonfijte Argentijnse gamba. Ik vond de presentatie van de hapklare stukjes varkenswang slim gevonden. In de bisque verder mousseline van aardappel en kaantjes van knolselderij en pickles van rode ui. Ook dit vond ik weer een uitstekend gerecht. Goed op smaak, perfect van garing en een goede combinatie.

Een side-table werd neergezet met een cocktailshaker en nog wat dingen. Het bleek te gaan om een spoom, maar dan anders. Een spoom 2.0 dus eigenlijk. In een cocktailglas zat ijs van rode biet. In de shaker werd schapenyoghurt samen met hazelnoot, groene appel, grenadine, kokos, eiwit (in verband met een lichte bruis) en veel ijsblokjes geshaket en daarna op het ijs geschonken. Om het helemaal af te maken werd er nog wat sekt (ook die van Szigeti) bij geschonken. Ik ben niet zo spoomerig, maar deze was erg lekker. Heerlijk fris en door de ingrediënten bijzonder van smaak, erg leuk!

Nog waren we er niet, we zijn enorm verwend! In het glas kwam Rosso Molise Reserva 2014. Het gerecht was hert / broccoli / ui / zeevenkel / aardpeer. Een flink stuk uitstekend gegaard hert kregen we. Op het hert geraspt poeder van gedroogd hert, wat een extra dimensie aan het vlees gaf. Verder op het bord broccoli in tempura, zeevenkel, ui. flammkuchen en geroosterde knolselderij. Een mooie jus van hert maakte het geheel af. Een uitstekend gerecht weer met goede smaken. Ik moet bekennen dat tegen deze tijd mijn buik wat vol was….Het zijn gulle porties hier!

Net toen ik dacht dat we vast het dessert zouden krijgen, vroeg de attente jongeman of we wel eens bier dronken. Nu doen we dat af en toe, dus het antwoord was bevestigend. We kregen nu een glas Koningshert Cicho Amber Ale. Een vrij bitter bier op basis van cichorei, gebrouwen in Drachten. Bij het bier kwam bio eendenlever / appel / mosterd / walnootazijn. Ook dit was een kleurrijk bord. We kregen een perfect stukje gebrande eendenlever, heerlijk van smaak door het branden. Bij de eendenlever ijs van appel en mosterd, afgedekt met gebrande appel, een pakketje van appel en mosterd, crème van witte chocolade en mosterd en appel gegaard in beurre noisette. De schuimende saus was gemaakt van walnootazijn en honing. Ik ben bepaald geen fan van mosterd, ik heb er eerlijk gezegd zelfs iets tegen, maar ik moet zeggen dat dit gerecht me aansprak. Het is niet erg toegankelijk, maar ik vond het wel zeer bijzonder en ook heel creatief.

De laatste wijn deze middag was Dona Dolça Moscatel uit Valencia. De wijn paste goed bij de pure chocolade / avocado / citrus, wat ons dessert vormde. Op het bord crème van pure chocolade, citrus hangop, sorbet van avocado, crème van de schillen van citroen, schuim van citroengras en krokanten van pure chocolade.

Bij de goede espresso kwamen nog drie friandises. Friese dumkes, een bonbon van ananas, karamel en miso, madeleines en karamelfudge met komijn , yoghurt en cacaopoeder. We praatten nog even na met de chef en nadat we iedereen enorm bedankt hadden voor de geweldige lunch verlieten we erg tevreden Fidèle. Jammer dat Drachten voor ons niet naast de deur ligt, maar we keren zeker terug. Met La Fidèle blijft Drachten in ieder geval op de culinaire kaart van Nederland!

1 gedachtes over " Fidèle in Drachten"

W. Tijssen

Een feest der zinnen: kleur, geur, smaak, verrassingen....en gewoon heel erg lekker.
28 oktober , 2019 om 21:22 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl