DSC09382
DSC09382

restaurant O&O in St. Willebrord

Op 2 oktober 2019 in favoriet, één ster, Noord-Brabant.

Het Jubileummenu van O&O in St. Willebrord konden we natuurlijk niet overslaan, dus op de valreep reserveerde ik voor de lunch op zaterdag. Het was een warme dag en na een allerhartelijkste ontvangst door Monica Tsang werden we naar het fijne terras gebracht en kregen daar een ronde tafel in de schaduw. Op tafel stonden al heerlijke nootjes en de zeer enthousiaste en bevlogen sommelier schonk ons een glas bubbelende Clouds MCC 2017, gemaakt van 100% Chardonnay  uit Stellenbosch in. Een fijn glas!

Het Jubileummenu bestaat uit 4 gangen. Een extra gang is mogelijk. Een all-in versie ervan ook. Wij kozen - uiteraard - voor de extra gang en de all-in versie.

Amuses verschenen. Als eerste in een lief schaaltje Japanse eiercustard met Europese kreeft en katsuobushi (Japans, gedroogde tonijn schaafsels). Erg smakelijk met heerlijke stukken kreeft.

Als tweede  op een mooi glazen bordje kokosmousse met gelei van Thaise basilicum op een kroepoekje van rijst en garnaal. Zeer vol van smaak en een echte appetizer.

Tot slot een zeer krokante calamaris in tempura met een Peruaanse dip op basis van Japanse mayonaise, Thaise chili en tōgarashi. Erg goed op smaak en de tempura prachtig licht.

Zoals altijd hier hebben zelfs de amuses een mooie smaakopbouw.

De eerste wijn kwam in het glas. Een Blanc d’Hiver 2018 van Brochet.  Op het bord Japanse hamachi. Tataki, passievrucht, wilde rijst & cassave, sambai & yuzu, Singapore chili ijs. We kregen drie prachtige plakjes hamachi op de tataki-manier gegaard. Bij de hamachi een dressing van sambai en yuzu met een klein beetje olie van lavas. Verder op het bord van boven naar beneden paarse Peruaanse knol, zeevenkel, zalmeitjes, avocado met er omheen poeder van tomaat, schuim van passievrucht, gepofte wilde rijst en chips van cassave. Daaronder wat zeebanaantjes. Helemaal links onderin, goed passend bij de wijn, een kleine quenelle ijs van Singapore Chili. Ik vond dit een uitstekend gerecht met een fantastische dressing. Ook het ijs van Singapore Chili, wat heerlijk pittig was, beviel me erg goed.

In het glas kwam een Escorihuela Gascón Viognier 2015, een zeer prettige wijn. Erbij de “Hokkaido coquilles”. Edamame, zeekraal, glasnoedels, XO saus. Een voor ons bekend gerecht, maar dat is helemaal niet erg, want het is geweldig lekker. Geserveerd in de schelp twee perfect gebakken coquilles uit Hokkaido met op de rechter coquille gefrituurde gember en en op de linker coquille XO saus. Verder edamame, okra in tempura, een gefrituurd plakje lotusbloem, shisoblad, gestoomde glasdoedeltjes en diverse groenten en pepertjes. Ook dit was, zoals gezegd, een heerlijk gerecht. Alle onderdelen samen perfect in balans en ook afzonderlijk geweldig lekker. Heel attent kregen we op een schaal nog de ingrediënten te zien die gebruikt worden om die fantastische XO saus te maken, erg leuk! Het meest kostbare onderdeel van de XO saus zijn de gedroogde coquilles.

We waren toegekomen aan de Three Style Dim Sum. De sommelier bracht ons maar liefst drie wijnen. ‘Omdat het zo leuk is om precies de goede wijn bij de dim sum te proeven’. Nou, dat vonden wij ook! Bij de eerste dim sum - een flinke bal gemaakt van sepia - kwam een glas Weissburgunder 2018 van Judith Beck. De sepia uit de Oosterschelde met croutons was ongelofelijk heerlijk om te eten. Krokant aan de buitenkant, zacht maar niet te zacht aan de binnenkant met een volle inktvissmaak. Heerlijk!

Bij het Thaise viskoekje van de gril met citroengras met een heerlijke dip van zoete chili met koriander en stukjes cashewnoot kwam een glas Rózsa Petsovits. Grappig detail van deze wijn is dat de druiven zowel uit Oostenrijk (St. Laurent) als uit Hongarije (Shiraz) komen, dus de wijn kan geen classificatie of jaartal krijgen. Hij werd geschonken op kamertemperatuur en paste uitstekend bij de echt meer dan geweldige viskoekjes met die fantastische dip.

De derde wijn tenslotte, een J.J. Hahn, Section 72, Shiraz 2017, begeleidde de gestoomde bun, geserveerd in een stoommandje. Ook deze bun was meer dan smakelijk. Normaliter ben ik niet erg weg van het deeg van zo’n bun, maar bij O&O slagen ze erin om zelfs dat lekker te maken. De vulling van pekingeend met hoisin was heerlijk pittig.

Bij het hoofdgerechten hadden we een keus moeten maken tussen de wilde tarbot (voor 2 personen) of kalf. We hadden gekozen voor de tarbot. De bevlogen sommelier schonk een glas California Roots 2017, Chardonnay voor ons in. De tarbot kwam uit de keuken. Het was een zacht gegaarde wilde tarbot (15 minuten op 50 graden). Aan tafel werd er “premium white soya” (2 jaar gerijpt) overheen geschonken. Hierna werd de vis keurig gefileerd en op het bord gedresseerd met verse kruiden en stukjes rode peper. Erbij een schaaltje à la minute gewokte jasmijnrijst met gember en lente-ui en een schaaltje met mini-paksoi, baby-mais en shimeji paddenstoelen. Een extreem verfijnd gerecht was dit. De tarbot was perfect gegaard, de bijgerechten waren uitstekend op smaak, het was een genot om dit te eten.

Bij het dessert liepen onze keuzen uiteen. Echtgenoot koos het zoete dessert en kreeg daar een leuk glas Rieslaner bij. Ik opteerde voor de kaas en kon mijn voorkeuren doorgeven. Net toen ik vertelde dat ik graag een droge witte wijn drink bij mijn kaasjes had de sommelier nog iets bijzonders. In ieder geval iets wat ik niet kende: een Ratafia! Het is een product dat gemaakt wordt van de derde persing van de druiven oogst uit het Champagnegebied. Ik kreeg vijf heerlijke kaasjes met wat bijgerechtjes en de wijn paste er goed bij. Ik was meer dan tevreden!

We sloten af met een paar goede espressi, waarbij friandises kwamen. Een canelé in een nieuwe vorm, een macaron met tonka en een bonbon met pandan. Stuk voor stuk zeer smakelijk.

Meer dan tevreden verlieten we dit gastvrije restaurant. Fantastisch eten, een heerlijk terras, een bevlogen sommelier en een attente en fijne bediening. Wat wil een mens nog meer? Ik niets, dus ik keer terug!

0 gedachtes over "restaurant O&O in St. Willebrord"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl