DSC09382
DSC09382

Aan de Zweth in Schipluiden

Op 23 april 2019 in één ster, favoriet, Zuid-Holland, Rotterdam.

Aan de Zweth

Natuurlijk wilde ik ook weer eten bij Aan de Zweth, de kookkunsten van Joris bevallen me altijd erg goed. De reservering via Heerlijk was snel gemaakt. Het restaurant was deze zondagmiddag geheel gevuld, wat een gezellig geroezemoes opleverde. We kregen na een hartelijke ontvangst door Anjeta en Arnold een fijne tafel in het ronde gedeelte van het restaurant, onze watervoorkeuren waren onthouden en al snel bracht Arnold de aperitieven. Ook onthouden: voor echtgenoot champagne, van Gosset en voor mij Bobby’s. Op tafel stonden al Italiaanse gemarineerde olijven en nootjes met ras el hanoutkruiden. Een kistje met twee soorten olijfolie werd ons aangeboden, een Spaanse en eentje van Kreta.We kozen ze allebei en allebei waren ze erg smakelijk, uiteraard heel verschillend.

Een amuse in de vorm van boter - kaas - eieren kwam op tafel. Als eerste op een krokantje van nasikruiden ijs van gerookte boter, gepresenteerd in een kistje met een ‘weiland’. Naast het krokantje een eitje met eiersalade, asperge en Hollandaise.  Beide hapjes waren uitstekend van smaak en een fijn begin, want ik kreeg er behoorlijk trek van en dat is de bedoeling.

De kaas kregen we in de vorm van een kroepoek van kaas, waarbij een kruidendip kwam. Alleen de kroepoek vond ik al geweldig lekker (ik ben een enorme kaasliefhebber), maar de dip voegde wel degelijk een dimensie toe.

We bekeken de uitgebreide wijnkaart en na overleg met Arnold besloten we tot een Vuurberg 2016, een fijne blend van alle druiven waar we van houden.  (Chenin Blanc, viognier, roussanne, semillon, grenache blanc & verdelho)

Het eerste gerecht was tartaar van Black Angus. Met kaviaar, ijs van zilveruitjes, crème van schaaldieren, katsuobushi en crème van peterselie. Onderop lag de prachtig malse tartaar. Op de tartaar een ‘koekje’. Op het koekje aan de ene kant het ijs van zilveruitjes, wat zeer verrassend en geweldig fris was, samen met toefjes crème van peterselie; aan de andere kant kaviaar. Op het ijs een flinter katsuobushi en het geheel werd omgeven door een geweldig smakelijke crème van schaaldieren die prachtig combineerde met het vlees. Zoals ik gewend ben van Joris een erg elegant en zeer gebalanceerd gerecht.

Het volgende gerecht was ook een voltreffer. Langoustines, bereidingen van ui en een saus van gekaramelliseerde ui en truffel. Een fantastisch wollig, warm, comfortabel gerecht vond ik dit. Al die verschillende ui-bereidingen, die samen een heerlijk zacht geheel vormden en prachtig pasten bij de gebakken langoustines, die uiteraard perfect van garing waren. De saus was weergaloos en verbond alle componenten met elkaar. Een zeer uitgekiend gerecht, heerlijk!

We gingen verder met licht geschroeide tonijn. Bij de geweldig verse tonijn kregen we toefjes crème met tandoori, die heerlijk pittig was. Ook lag er een quenelle crème van wortel en sinaasappel op het bord. Verder op de tonijn wat karamel van paprika in stukjes. Erbij nog wat shii-take, tabouleh met gestoofde daslook en een schuimige saus ook met tandoori. Een wederom zeer uitgebalanceerd gerecht, waarbij alle onderdelen goed te proeven bleven, terwijl het geheel toch prettig pittig was. Ik vond dat heel bijzonder.

Bij het hoofdgerecht kwam een glas Domaine Jacob. Schaffhausen 2016, Zwitserland, een bijzonder prettige wijn. Het hoofdgerecht was duif met morilles. Bij de perfect gebakken duif, die bedekt was met een flinke hoeveelheid morilles, kregen we crème van aardpeer, gekaramelliseerde witlof en een prachtige saus van morilles. Ook dit was weer een gerecht wat volkomen àf was. Ik was al zeer te spreken over de keuken van Joris, maar telkens weet hij me weer te verrassen.

We besloten een kaasgang toe te voegen, er was nog een restje Vuurberg en die zou er vast prima bij passen. Geen kaaswagen hier, maar een prima bordje. We kregen St. Benedictus, oude Rotterdam, oude Remeker, een blauwe koe (juweel)uit Cothen en een blauwe geit (Saanen) uit Brabant. Erbij walnootjes in suikersiroop van granaatappel, wat mostarda van abrikozen en wat getoast vruchtenbrood en we waren blij. Goede kaasjes, lekkere wijn, prima dus.

Het dessert was ananas. Gebakken, gekonfijt, compote, gedroogd met pistache. Bij de ananasbereidingen een ijsje van Napoleon snoepjes, omgeven door luchtige kwark. Een heerlijk fris en niet te zoet dessert.

De Heerlijk-aanbieding sprak over een 1/2 gerecht en dat kwam na het dessert. Met een standaardje erbij, waarop een toelichting stond.

Het was een half dessertje bestaande uit ijsparfait van passievrucht; gel van mango en een Bounty van Joris. Ook dit was weer bijzonder smakelijk.

Bij de goede espresso kwamen nog snoepjes, waarbij de Smokey Lips (gepresenteerd in de bekende glazen cloche met rook) uiteraard het meest opviel. Gemaakt van onder andere witte chocolade en champagne.

We namen afscheid van de uitstekende zwarte brigade onder leiding van Anjeta, gecomplimenteerden Joris met zijn heerlijke gerechten en meer dan tevreden verlieten we Aan de Zweth. Een heerlijk restaurant, ik kom er erg graag.

 

0 gedachtes over "Aan de Zweth in Schipluiden"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl