DSC09382
DSC09382

De Burgemeester in Linschoten

Op 19 maart 2019 in één ster, favoriet, Utrecht.

Op deze dinsdagavond reden we naar Linschoten, naar De Burgemeester, wat zoals bekend een favoriet restaurant is van mij. Wij maakten gebruik van de aanbieding 5 gangen all in voor 100€. Eigenaars Sander en Anne zouden niet aanwezig zijn, zo hadden ze laten weten, maar het team zou dat prima vervangen en dat was ook zo.

Een hartelijke ontvangst en een fijne ronde tafel kregen we. Nu lunchen wij meestal, ook bij De Burgemeester, dus ik vond het deze avond nogal duister in het restaurant. Dat vind ik jammer, want ik zie heel graag wat ik eet.

We begonnen met een champagne (Bollinger!) voor echtgenoot en ik bekeek de cocktailkaart en koos voor de zout-versie, een smaakmaker. Margaritha - Tequilla - Limoen - Venkellikeur. Ik vond hem erg lekker. Men had onthouden dat ik graag kraanwater met ijsblokjes drink en dat kwam voor mij op tafel.

Op tafel stond al een grote cracker met gepofte knoflook en een bakje met een dip van tzatziki met gedroogde komkommer, ook erg smakelijk.

De flessenpost (de favorieten van de chef uit de zee) werd ons weer overhandigd, ik blijf dat erg leuk vinden en we kozen er allebei eentje. Ik koos voor de kreeft - paprika - koriander. Voordat dat arriveerde kregen we eerst wat hapjes. Maar liefst vier. Een hoorntje met een crème van bleekselderij en mierikswortel, wat heerlijk fris smaakte; een kikkertje gemaakt van de ingrediënten van blote billetjes in het gras (witte bonen-snijbonen-spek), ook zeer smakelijk; een stukje krokant gebakken bananenbrood met een mousse van banaan en spruit, wat een erg mooie combinatie opleverde en een cakeje van pistache met groene radijs, gel van limoen en pistache-mayonaise, wat ook geweldig lekker was. Weer leuke binnenkomers!

De kreeft met paprika en koriander verscheen in de vorm van een tarteletje van ongelofelijk dun en krokant deeg, geweldig lekker. In het tarteletje een salade van gewelde Canadese kreeft met gerookte paprika en het geheel was afgedekt door schuim met koriander. Prachtige zachte smaken.

Hierna werden er twee kommetjes op tafel gezet, waarin wat engelwortelthee werd geschonken. Behalve vele andere voordelen heeft dat ook nog eens een gunstig effect op de spijsvertering.

In het glas kwam een Muros Antigos, Anselmo Mendes, Alvarinho 2017 en die beviel goed. Het eerste gerecht was tartaar van makreel met rode peper en yoghurtmayonaise, haringeitjes en een beurre blanc van rode kool met appelgelei en bieslook. Een uitstekend begin, vol met smaak en heerlijk licht.

Brood kwam op tafel met een nieuwe boter, de smiley’s zijn vervangen door furikake met limoenboter.Furikake is een Japans strooisel met in ieder geval stukjes zeewier, sesam en gedroogde bonitovlokken, hier dus volledig vermalen en in de boter gestopt. Ik vond het bijzonder lekker.

De zeer vriendelijke en attente bediening schonk een glas Der Traminer, Katarzyna, Bulgarije in en die paste uitstekend bij een verrassing van de chef, een extra gerecht namelijk. Het was een tartaar van rund uit de Waard, vermengd met kleine stukjes beef jerky, wat een krokant effect gaf. Erbij een crème van pastinaak en kerrie.Op het vlees een dun laagje cacao met wat sjalot en ijs van artisjok. Daarop dan weer plakjes krokant gebakken gepekelde rundertong, gemarineerde artisjokbladeren, gefrituurde preiflinters en een klein beetje beef jerky. Het geheel was prachtig van smaak en verrassend krokant van structuur, een genot om te eten. Nogmaals mijn dank voor dit heerlijke gerecht!

We gingen verder met een glas Karmis Cuvée, Tharros 2017. In het bord rogvleugel, geweld in beurre noisette. Bij de rogvleugel olie van beurre noisette, parelgort met een dressing van pimpernel, krokantjes van parmezaan, krokante brioche, gebakken bloemkool met ansjovis en stukjes macadamia-noot. Ik vond dit een bijzonder gerecht, perfect in balans, uitstekend op smaak en alles erg goed van garing.

Er kwam een glas La Patapouf, Chardonnay Fût 2017. Erbij een prachtig stuk buikspek met er op een grote ravioli, gevuld met Gruyère en Emmentaler, spek en ui en versierd met flinterdunne schijfjes appel. Rond het gerecht lag olie met rucola en bouillon van het buikspek. Het gerecht is gebaseerd, zo vertelde de zeer vriendelijke bediening op het Zwitserse Älplermagronen.  Vandaar ook dat we op een stenen torentje ernaast een krokantje met appelmoes en gel van spinazie kregen, wat we tussendoor moesten eten. Dit om iets fris' in het gerecht te brengen. Wow zeg, wat een originele smaken en wat een prachtige combinaties. Ook dit was weer een uitstekend gerecht. Zeer in balans en heel creatief. Heel fijn bij De Burgemeester vind ik het ook dat er altijd een lepel gedekt wordt bij het bestek.

Een wijn uit Uruguay kwam in het glas, een Altos de José Ignacio, gemaakt van Cabernet Franc. Het hoofdgerecht, want daar waren we aanbeland, was confit de canard met crème van pastinaak en gember. Heerlijke tamme eend kregen we, perfect gekonfijt en afgebakken met op de gelakte confit een heerlijke crunch van furikake en wit sesamzaad. Erbij een jus, zeer vol van smaak, waarin wat zwarte knoflook, citrus en soja was verwerkt. Als side-dish kregen we een uiteraard huisgemaakte gyoza, gevuld met eend en erbij onder andere zoetzure shii-take. Erbij spitskool, mirin en wat citrus. Ook dit was weer een zeer goed gerecht, perfect van garing, geweldig in balans en erg elegant.

Bij het dessert kwam een glas Rosenkönig Tiefenbrunner. Het dessert was het Koffietijddessert. Een klok van pure chocolade bedekte een heerlijke tiramisu waarnaast blauwe bessen en gel van bessen lagen. Helemaal onderop lag nog heerlijke amandelcrème met wat butter scotch. De meringues waren gemaakt van koffie. Een geweldig lekker dessert vond ik dit en ook nog eens grappig.

Voordat de Groene Hart Boom werd voorgereden met alle lekkernijen voor bij de espresso kwam er nog een warme soufflé van Bastogne met een crumble van Bastogne, die ook al zo ontzettend lekker was….De chef is net als ik erg dol op Bastognekoek, dus ook dit was een schot in de roos. Op de Boom lagen allerlei heerlijkheden, die keurig werden toegelicht, waaruit we onze keus maakten; de gezouten karamel was om te delen. Onder de indruk en erg tevreden verlieten we de Burgemeester. We voelden ons erg in de watten gelegd deze avond. Dank daarvoor. Ontzettend leuk om te zien hoe Sander en zijn team zich elke keer weer verbeteren. Erg fijn dat het restaurant zo dicht bij onze woning ligt, zo kunnen we er fijn vaak komen! We hebben weer genoten!

0 gedachtes over "De Burgemeester in Linschoten"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl