DSC09382
DSC09382

De Kromme Dissel in Heelsum

Op 3 oktober 2018 in Gelderland, één ster.

Nog nooit waren we bij De Kromme Dissel geweest. Mijn oog viel op het Kromme Dissel-culinaire arrangement: een zevengangendiner in De Kromme Dissel. Inclusief overnachting in een Villakamer, uitgebreid ontbijt, het kookboek Inspiratie, voucher voor lunch met 2e persoon gratis en gebruik van zwembad en sauna. Dat leek me wel wat, dus boekte ik voor ergens in september. Het was nog prachtig weer, dus we namen een aperitief op het terras en wandelden tegen 19.00 binnendoor naar het restaurant. Het restaurant is gevestigd in een Saksische boerderij uit de 17e eeuw en heeft sinds 1971 een ster. Een vriendelijke ontvangst en we kregen een wat vreemd neergezette ronde tafel in het niet al te grote en nogal donkere restaurant. Nogal vreemd neergezet betekent in dit geval een tafel achter een andere tafel, waardoor we de hele avond tegen ruggen van mensen aankeken en dat heeft niet mijn voorkeur. Ik was weer eens niet assertief genoeg om om een andere tafel te vragen en heb me dus eerst een minuut of 5 zitten ergeren en het toen maar aanvaard. Maar vervelend vond ik het wel. En raar.

Een aperitief wilden we nog wel, echtgenoot champagne en ik gin/tonic. Een tassentafeltje verscheen en een vriendelijke dame vertelde ons dat de amuses uit een treinreis zouden bestaan. Een treinreis van Zwitserland (Bern) naar uiteindelijk Heelsum.

We begonnen met een rösti met Alpenkruiden en een Zwitserse Käsekuche. In een kistje op krieltjes de rösti, die zeer smakelijk was en ernaast een koekje met tomaat, olijf en parmezaanse kaas, ook erg lekker.

Aanbeland in Frankfurt kregen we een pakketje van Duitse ribbetjes, appel, Frankfurter worst en gel van Riesling Spätlese, geserveerd in een schaaltje.  Erbij ook nog wat zuurkool. Ernaast op een schoteltje een pretzel met crème fraîche. De chef kwam ons (iedereen overigens) verwelkomen, vroeg of er specifieke wensen waren en wenste ons een fijne avond.

Al verder reizend bereikten we Brussel en daar kregen we een Vlaamse friet met Belgisch stoofvlees en roodlof. Eronder een heerlijke mayonaise en erop nog wat bereidingen van zuur.

Het laatste stukje naar Heelsum werd per bus uitgevoerd. Achterop het kaartje stond nog een verrassing: het ticket geeft bij een volgend bezoek de tweede persoon recht op een gratis driegangenlunch ter waarde van €59. Het hapje was een soepje van snijboon met witte bonen en rauwe ham met erop schuim van snijboon en sterrenkers. Ook dit was een lekker hapje.

Van de vriendelijke wijnkaart hadden we ondertussen wat flessen gekozen en de eerste wijn werd ingeschonken. Een Las Perdices Albariño Reserve Limited Edition 2017, Mendoza, Argentina. Een wijn die ons zeer beviel.

Het eerste gerecht kwam op tafel. Hollandse rode mul met Iberico chorizo, watermeloen en paprika-sorbet. Een gerecht in drieën. Op een bord een zeer klein stukje rode mul gebakken in chorizo en diverse bereidingen van watermeloen en tomaten. Ook erbij een kroketje met manchego. In een klein glazen kannetje een gazpacho van watermeloen met erop een soldaatje van olijf met verse tomaat en crème fraîche en in een klein bakje ernaast een sorbet van paprika met krokantjes van olijf. Zachte smaken bij elkaar, wel prettig fris en vriendelijk ‘zomers.

Vervolgens verscheen er zeeduivel met mosseltjes, gekonfijte prei, crème van wortel en saus van saffraan. Wederom een nogal klein stukje vis, deze keer zeeduivel. Erbij puree van wortel en puree van sjalot, prei van de bbq en een schelpje gemaakt van beurre blanc met citroen. Ook nog een saus van de mosseltjes met saffraan. Ik proefde ook nog iets van sinaasappel dacht ik. Ik vond dit gerecht nogal vergezocht en niet samenhangend. Bovendien wederom erg weinig, jammer.

Het volgende gerecht was rouleau van kwartel met cashewnoten, aubergine en avocado. Op het bord een rouleau, rolletje dus van gepocheerde kwartel, waarin wat foie gras en cashewnoten waren gerold.Erbij het gekonfijte boutje, een gepocheerd kwarteleitje, compote van aubergine, wat groente, een ravioli met wat kwartel en jus van gevogelte. Een goed gerecht met sterke, goede smaken. We kregen ook nog wat brood met wat verse truffel erbij.

De Albariño was leeg en we schakelden over naar de Rijks, Private Cellar, Barrel Fermented 2015, Zuid-Afrika, een wijn die ons altijd bevalt.

Op het menu stond nu een steak tartare met oa. een gefrituurde langoustine. Ik ben geen liefhebber van steak tartare en had dus geluk, want we kregen eendenlever met een krokantje van rode biet. Erbij mousse van paddestoelen, wat plakjes rauwe paddestoel, een crumble van pistache en hazelnoot en rillette van eend. Apart geserveerd een sneetje brioche vervolmaakte het geheel. Ook dit gerecht had goede smaken en was een samenhangend geheel, dus ik was behoorlijk tevreden.

We waren toe aan het hoofdgerecht van deze avond en dat was kalfshaas en sukade met pomme fondant, crème van doperwten met vadouvan en jus van rode wijn. Het perfect gegaarde stukje kalfshaas was op de wellington-manier klaargemaakt met tramezzino en dat was prima. Erbij druivenmost, compote van rode ui, pomme fondant, pomme soufflé, doperwten, en ananas van de bbq. De sukade, die prachtig zacht was was bedekt met onder andere cantharellen. Verder nog op het bord een pakketje van koolrabi gevuld met stoofvlees. De jus was op basis van rode wijn. Op zich vond ik dit een goed gerecht, licht flauwe smaken, maar wel bij elkaar passend.

Het volgende gerecht maakte behoorlijk wat indruk en was voor mij de topper van de avond. Het was een kaasgerecht ‘Kaas op z’n Liemers’; koemelkkaas ‘Bolle van Köning, met kersen en schuim van ‘Shipman’ appelcider. We kregen links op het bord een halve cirkel gel van kers, pruim en hazelnoot. Op de gel het schuim van appelcider. Erbij een kers gemaakt van Köning-kaas, wat een streekkaas is, omwikkeld met dezelfde gel. Die ‘kers’ was een absolute smaakbom, werkelijk geweldig! De kaas is absoluut heerlijk, ik ga hem zeker onthouden.

Het dessert tenslotte waren gemarineerde aardbeien met aardbeienmousse en witte chocolade. We kregen een bonbon van witte chocolade, gevuld met aardbeienmousse, afgedekt met een soort wafeltje van lavas. Erbij ijs van longpepper, crumble met longmepper en de gemarineerde aardbeien.Een prettig dessert.

Bij de espresso en de van de theekaart gekozen Gunpowder thee kwamen nog lekkere friandises, zonder toelichting overigens en we sloten af met een eau de vie van lijsterbes.

 

Ik vond het best een aardige maaltijd, heb wel het idee dat het wat beter kan. De tafelopstelling vond ik, zoals ik in het begin al aangaf, onprettig, begrijp het eerlijk gezegd ook niet, maar goed. De bediening doet enorm zijn/haar best en ik vind het ook erg leuk dat soms de koks hun gerecht komen brengen.

Of ik terugkeer weet ik nog niet.

 

0 gedachtes over "De Kromme Dissel in Heelsum"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl