DSC09382
DSC09382

Aan de Zweth in Schipluiden

Op 9 februari 2018 in één ster, favoriet, Zuid-Holland, Rotterdam.

Net toen ik tegen echtgenoot had gezegd dat ik op korte termijn weer naar Aan de Zweth wilde zag ik dat ze meededen aan de all-in actie van ik meen Heerlijk. 100€ voor 5 gangen incl. dranken, aperitief en koffie. Geboekt en op vrijdag 2 februari reden we in het zonnetje naar Schipluiden.

Een hartelijke ontvangst door de gastvrouw en een fijne tafel. De gastvrouw had onze waterwensen onthouden, attent en direct erna kwamen er wat hapjes. Broodstengels met in een glaasje een heerlijke dip van parmezaanse kaas, Italiaanse gemarineerde olijven en nootjes met ras el hanoutkruiden. Arnold, de sommelier, had als aperitief voor ons een gin bedacht. Celery gin van Rutte met een stengel bleekselderij en Fever Tree tonic, lekker!

Voor bij het brood konden we kiezen uit twee soorten olijfolie, Spaanse, die wat pittiger is en Italiaanse, die wat fruitiger is. We kozen er van allebei een.

Twee amuses verschenen. In een kommetje een waanzinnig heerlijke crème van pekingeend met een crunch van bastognekoek en compote van vijg, een ontzettend mooie combinatie en natuurlijk geweldig lekker. In een mandje met krieltjes twee krokantjes van peterselie met gepofte rijst met erop toefjes piccalilly en stukjes rolmops. Behalve dat zowel piccalilly als rolmops tot mijn favoriete smaken behoren viel het me op hoe prachtig dit hapje in balans was, werkelijk opvallend. Een uitstekend begin deze hapjes dus.

De eerste wijn werd gepresenteerd. Een Chateau Tourmentine, Bergerac, een biologische wijn met een licht zoetje in de afdronk. Het eerste gerecht was geweldig lekker! Terrine van eendenlever met truffel en tartaar van petoncles, een truffelvinaigrette, schuim van tomaat en krokantjes van zuurdesem.Onderop lag een flinke plak eendenlever met stukjes truffel erin. Erop de tartaar van de petoncles, afgedekt met de krokantjes van zuurdesem. Eromheen de vinaigrette van truffel met een prachtig zuurtje erin, wat geweldig combineerde met zowel de eendenlever als de petoncles. Ernaast nog een geweldig mooi schuim van tomaat, heel licht van smaak en ook uitstekend passend bij de eendenlever en de petoncles. Een absoluut prachtig gerecht en de vinaigrette maakte het helemaal àf. De combinatie eendenlever - petoncles was uitstekend en deed me erg denken aan het prachtige gerecht van Bruneau (ganzenlever met coquilles en truffel).

We gingen verder met in het glas een McPherson Vintage Secret Chardonnay 2015 uit Australië, die ons goed beviel. Erbij zeeduivel met schuim van boerenkool en een citrusvinaigrette. Ook dit was een prachtig gerecht. De zeeduivel was perfect van garing, het schuim van boerenkool was grappig en lekker en de vinaigrette was opzienbarend. De vinaigrette verbond de zeeduivel met de boerenkool en gaf iets heel fris’ aan het gerecht. De stukjes citrus op de vis vond ik een vondst, behalve mooi om te zien, voegden ze ook echt iets toe aan het gerecht. Wederom chapeau!

In het glas kwam vervolgens een Chianti Superiore, Corte Orsini 2014, die Arnold iets gekoeld had. Hij paste uitstekend bij de gestoofde kalfswang met de gebakken langoustine. Een cirkel van geweldig malse gestoofde kalfswang troffen we aan met erop de perfect gebakken langoustine. Erbij wat rode biet, crème van aardpeer, een rolletje wortel waarin onder andere wat enoki zat en het geheel werd verbonden en omhoog getild door alweer een geweldige vinaigrette met kerrie. Joris is een kunstenaar met zijn vinaigrettes! Ook dit was een uitstekend gerecht.

Arnold verwende ons vervolgens met een glas Tapiz, Syrah, Mendoza 2015, een erg fijne Syrah. Het hoofdgerecht was kalfshaas met crème van peterselie. Op een cirkel van crème van peterselie lag een perfect klaargemaakt stuk kalfshaas, werkelijk ongelofelijk mals en perfect gekruid. Erbij twee bereidingen van bloemkool, pomme dauphine en een saus van kalf met Madeira en sjalotjes. Die saus was prachtig plakkerig en zeer intens van smaak. Ook dit vonden we een prachtig gerecht, hoewel echtgenoot de opmerking maakte, waar ik het mee eens ben, dat ook hier een vinaigrette wellicht op zijn plaats was geweest om het gerecht net iets meer lichtheid te geven. Toen we daar later met Joris over spraken was hij het wel met ons eens, hij is tenslotte echt erg goed met de vinaigrettes.

Ons werd gevraagd of we misschien een kaasgang wilden toevoegen, wat het geval was. Echtgenoot kreeg daarbij twee glaasjes door Arnold uitgezocht. Een Sidre van Eric Bordelet en een Taylors Port uit een buikflesje. Ik was eigenwijs en opteerde voor een droge witte wijn en kreeg een glas Remoortere 2016, Menetou - Salon, die me beviel. We kregen allebei 5 kaasjes met erbij een papiertje waarop alle kaasjes die men heeft staan, zodat aangekruist is welke er op het bord liggen, wat prettig is. Verder op het bord twee kleine jampotjes met in het ene potje gemarineerde abrikozen en in het andere appelstroop. Verder nog wat vruchtenbrood. Ook de kaasjes konden me enorm bekoren. Perfect geaffineerd en goed op smaak.

Bij het dessert konden we kiezen tussen het Tropisch Ei of de After Eight. Echtgenoot ging voor het ei en kreeg een glas Coteaux du Layon, Chateau de Plaisance, 1e Cru Chaume 2011 en ik kreeg een glas Monbazillac, Chateau Barouillet 2014.

Het Tropisch Ei werd gepresenteerd als ei, bestaande uit kokos, mango, witte chocolade en ananascompote (wat je pas zag nadat het ei geopend werd) met erbij notenbiscuit, mousse van chocolade, ijs van abrikoos, witte chocolade en passievrucht.

Echtgenoot vond het heerlijk, humoristisch, licht en verrassend.

Ik kreeg een prachtige combinatie van chocolade en munt en ook ik was zeer tevreden. Prachtige smaken bij elkaar, niet te zoet en ook fijn fris en een hele fijne afsluiting van een werkelijk geweldig mooie maaltijd.

Bij de espresso en thee kwamen nog vier snoepjes. Allereerst gebracht in een rokende cloche, want er zat kersenhout in, twee smokey lips, gemaakt van witte chocolade met vlierbloesem en limoen. Verder Jean-Jacques op een lepeltje, op een koekje een chocolaatje van chocolade met cremeux van mandarijn en verstopt in een schil van vijg een tumtummetje (onparlementair gezegd) van passievrucht met saffraan. Alle vier erg lekker.

Nadat we nog even nababbelden met Joris en Anjeta verlieten we met een leuk tasje, waarin onder andere nog wat lekkernijen zaten,  zeer tevreden Aan de Zweth. Wat een fijn adres is het toch! Om heel vaak te bezoeken wat mij betreft.

 

2 gedachtes over "Aan de Zweth in Schipluiden"

Wilfried Van de Sande

dit alles zal smakelijk geweest zijn, de fotosessie is de stille getuigen. gastronomische groet, Wilfried vds. Leuven
2 maart , 2018 om 14:21 pm

Carla

Dat was het zeker! Vriendelijk dank voor uw bericht, gastronomische groet terug, Carla
2 maart , 2018 om 16:37 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl