DSC09382
DSC09382

Aan de Zweth in Schipluiden

Op 1 juni 2017 in één ster, favoriet, Zuid-Holland, Rotterdam.

Door allerlei omstandigheden waren we op 7 mei niet in de gelegenheid om ons jubileum met de zonen te vieren, dus dat deden we op deze 28e mei. Een schitterende zondagmiddag en gelukkig had ik gekozen voor Aan de Zweth met hun mooie terras. Na een vriendelijke ontvangst werden we dan ook naar het terras gebracht waar een fijne tafel aan de waterkant voor ons klaarstond. We waren wederom hier via een Heerlijk-arrangement en het aperitief, een Cava Conde de Caralt met wat perzik en mojitomunt werd voor ons ingeschonken. Een fris, feestelijk aperitief. Erbij direct de bekende filorepen met Pata Negra en de nootjes met ras el hanout.

Nadat we over en weer cadeautjes hadden uitgepakt en ontvangen kwamen er nog twee hapjes. In een glaasje een crème van asperges met lamstoof, heerlijk romig en goed op smaak en een bitterbal met kreeft met erbij een tube piccalillymayonaise, erg lekker!

Brood werd gebracht met erbij de keus uit twee soorten olijfolie: Spaanse of hennep. 

Qua wijn kozen we voor driemaal het arrangement en eenmaal bruiswater. Voor mij was er een karaf ijswater, die ook nog eens gekoeld werd, erg prettig.

Een amuse verscheen. Een terrine van eendenlever, vijgenkoek en ijs van vlierbessen. Een erg lekker hapje!

Bij het eerste gerecht kwamen twee glazen. Arnold, de sommelier, had gekozen voor de Loersch, Riesling Feinherb, Glimmerschiefer, 2015 Mosel en heel verrassend voor een glaasje eigen Zweth-bier. Bier gebrouwen met sereh, koriander en sinaasappel en inderdaad was het een verrassend lekker biertje. Ook goed passend bij een ons bekend gerecht: tartaar van zeebaars met schuim van avocado, omgeven door grapefruit met beurre noisette. Afgemaakt met een visje gemaakt van Goudse kaas. In het midden van het donkere bord troffen we allereerst de heerlijke tartaar van zeebaars aan. Op de tartaar wat gehakte hazelnoten. Daarop heerlijk luchtig schuim van avocado wat was afgewerkt met wat zonnebloempitten. Een visje van parmezaan maakt het plaatje compleet. Om het tartaartorentje lag de grapefruit met de beurre noisette en dat gaf een zeer bijzondere smaaksensatie. Zeer verrassend en prachtig in balans. Ook de zonen waren ervan onder de indruk.

Bij het tweede gerecht kwam een Siciliaanse Rari, Grillo, 2015. Het tweede gerecht was een plaatje om te zien. Kabeljauw met wortel. In het midden van het bord een stuk perfect gegaarde kabeljauw, dat wat zout nodig had, met erop gepofte quinoa en wat wortel. Ernaast een witte asperge en een aan tafel erbij geschonken saus van kokos en sereh. Het kannetje bleef op tafel, zodat we ook de saus apart konden proeven. Aan de andere kant een kunstige halve cirkel van wortel, ook al erg smakelijk. Ook dit gerecht vonden we erg lekker.

De derde wijn was een verwennerij: een Puligny-Montrachet Les Enseignères, Domaine Chavy-Chouet 2015. Erbij een gerecht wat we in een iets andere uitvoering de vorige keer ook aten: griet met langoustine. Op of liever in het bord een stukje perfect gebakken grietfilet met erbij een mousseline van aardpeer, een saus van morilles, stukjes morille, wat zoetzure rettich, een heerlijke langoustine en tenslotte nog wat krokante aardappel. Een werkelijk heerlijk gerecht was dit. Aards en toch licht, met een heerlijk zoetige langoustine.

Het vleesgerecht kreeg de begeleiding van een glas Pelofino 2015, Elisabetta Geppetti, Fattoria Le Pupille. Op het bord twee stukken schitterend malse lamshaas met crumble van soja, lamsworst, auberginepuree, polenta met tomaatjes, afgemaakt met jus van het lam met vermouth. Heerlijk vlees, leuke bijgerechten en een erg lekkere jus. 

De gastvrouw kwam voor het dessert nog even langs met een beker waarin vier hoorntjes waren gestoken gevuld met aardbei en bladselderij, ook dat hoorntje was erg lekker. Leuke smaken bij elkaar!

Bij het dessert kregen we een glas zoete Pacherenc du Vic Bilh, Collection Plaimont 2014. De allereerste keer dat ik ooit de zoete versie ervan heb gedronken! Erbij natuurlijk het dessert. Twister van champagne en kerrie, suikerspin framboos en ijs van zure matten. De antenne van suiker had onderin de bel nog een noot. Een werkelijk heerlijk dessert, fris, licht en vrolijk.

Voor we bij de koffie waren kwam de gastvrouw nog langs met een cloche, waarin rook dwarrelde. Na het optillen van de cloche ontdekten we daarin per twee personen een mond, gemaakt van witte chocolade met prosecco, munt en framboos, gerookt in kersenhout. Erg bijzonder en zeer smakelijk.

Bij de uitstekende espresso verder nog een truffel met kokosnoot en passievrucht, huisgemaakte pepermunt, Zweth-zuurtjes en een gateau Basque met rabarber. Stuk voor stuk verwensnoepjes en een waardige afsluiting van alweer een hele fijne maaltijd hier.

We babbelden nog wat met de chef en namen meer dan tevreden afscheid. Aan de Zweth is een bijzonder fijn restaurant waar ik erg graag kom. 

3 gedachtes over "Aan de Zweth in Schipluiden"

Evelien

Heerlijk allemaal en nog gefeliciteerd. Het dessert ziet er ook prachtig uit maar lijkt erg op de "kus van Therese" van de Librije
5 juni , 2017 om 14:35 pm

Carla

Dank je wel Evelien. Ja, die mond zie je her en der voorbij komen inderdaad ;-).
5 juni , 2017 om 14:51 pm

Dana

I would like to ask where did you order those beautiful cloche lids.
17 februari , 2018 om 13:41 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl