DSC09382
DSC09382

Het Gebaar in Antwerpen, België

Op 5 november 2015 in Antwerpen, één ster, België, favoriet.

Omdat ik voor mijn operatie, die me een tijdje uit de running zal houden, graag nog een keertje bij Roger van Damme wilde eten had ik op de laatste vrijdag van oktober een tafel bij Het Gebaar in Antwerpen gereserveerd. Wat later in de middag, zodat we langdurig konden genieten van een lange, lange lunch.

 

Zoals altijd een uiterst vriendelijke ontvangst en we kregen een fijne ronde tafel voor ons twee in het opnieuw ingerichte en deels verbouwde restaurant. Rustige tinten, prettige stoelen en her en der nieuwe accenten. Mooi!

 

 

DSC08345Echtgenoot wilde graag een champagne als aperitief en dat is een Laurent Perrier millésimé 2006 hier. Ik wilde graag een gin/tonic en kon kiezen uit diverse gins. Mijn keus viel - uiteraard zou ik bijna zeggen - op de Bobby's en die was zoals altijd erg lekker. Erbij de bekende, maar nu in lange vorm, hartige bladerdeegkoekjes, lekker als altijd.

 

 

De kaart werd ons uitgereikt met een toelichting op de suggestie en op de gerechten buiten de kaart om. Zo waren er deze dag twee mogelijke voorgerechten. We bekeken de kaart en Roger kwam even gedag zeggen en ons op de hoogte brengen van zijn plannen. Enthousiast als altijd, zo leuk vind ik dat!

 

 

We hadden het erg moeilijk met kiezen, er stond zoveel lekkers DSC08356op de kaart, maar uiteindelijk lukte het natuurlijk. We besloten bij het voorgerecht een glas wijn te nemen en bij de andere gerechten nu eens de suggesties te volgen. Een fles water, lekkere broodjes met boter, peper en zout kwamen op tafel en na enige tijd volgden er maar liefst drie amuses, door Roger zelf gebracht en toegelicht.

 

 

DSC08358Allereerst in een cocktailglas de meest lekkere frieten ooit. Krokant van buiten, zacht van binnen en een mooi formaat. En allemaal precies gelijk van dikte en grootte, zo kun je altijd goed zien dat Roger patissier is! Onderin het glas een heerlijke (kerrie)mayonaise, eigengemaakte tomatenketchup en wat mosterdzaadjes. Hoe ontzettend lekker kunnen goede frieten toch zijn, heerlijk waren deze!

 

 

Vervolgens een kleine carpaccio van Wagyu-vlees met een bol van foie gras erop, diverse crèmes, een vinaigrette en gemarineerde shii-take. DSC08359Het vlees was onnavolgbaar mals en zacht, het smolt werkelijk weg op de tong, de foie gras was goddelijk lekker, de vinaigrette en crèmes heerlijk en zeker niet overheersend en de shii-take zeer bijzonder. Een ontzettend lekker gerechtje dit.

 

 

Tot slot een stukje Spaans brood, heerlijk zacht en toch krokant, met erop gemarineerde sardine op paprika. DSC08361Daar weer op wat shii-take, gefrituurde schorseneerlinten en wat cressjes. Erbij aoli en crème van boomtomaat (tamarillo). Ook dit gerechtje was onwaarschijnlijk lekker. De combinatie van de smaken doet zeer Spaans aan en is overheerlijk en heerlijk zomers, de zon op het bord als het ware.

 

 

Bij het voorgerecht, zeer aanbevolen door Roger vanwege de prachtige kwaliteit van de vis, namen we een glas Cranbrook Vineyards, Frankland River Region, Australië en die beviel ons zeer.DSC08363

 

 

Het voorgerecht was tartaar van Albacore tonijn. Op de flinke cirkel van de meest malse en zachte tonijn die ik ooit gegeten heb, schitterend aangemaakt met onder andere sesamzaadjes lagen rode bietbereidingen, waaronder een meringue en een krokantje, een half gedroogd boomtomaatje, avocadocrème en wat cressjes. Alles was even lekker en alles was perfect in balans. Wat een fantastisch gerecht dit!

 

 

Echtgenoot kreeg een glas Lantana, New South Wales, Australië 2012 bij zijn hoofdgerecht: duif op Oosterse wijze; dAnjou duif gegaard op het karkas, geserveerd met DSC08367een kroketje van gekonfijte duivenbout, Oosters buikspek, handgerolde couscous en structuren van wortel en pompoen. Een werkelijk prachtig opgemaakt bord kreeg hij met alle genoemde componenten en nog veel meer. Hij was meer dan tevreden. Ik kreeg een stukje van het buikspek te proeven en ik moet zeggen dat ik nog nooit zulk heerlijk buikspek heb gegeten, werkelijk geweldig!

 

 

Ik kreeg een glas Rosi Schuster, Burgenland, Oostenrijk 2012 en die vond ik heerlijk. Erbij mijn hoofdgerecht: kalfszwezerik & Sint Jacobsvruchten; gebakken kalfszwezerik en Sint Jacobsvruchten, geserveerd met herfstgroenten, kroketjes van aardappel, jus van hazelnoot en appelbier, afgewerkt met herfsttruffel. DSC08368Ook mijn bord was erg mooi opgemaakt. De coquilles waren perfect van garing, zo ook de werkelijk heerlijke kalfszwezerik. De herfstgroenten, waaronder worteltjes, paddestoelen, artisjok en zilverui, waren fijn beetgaar, ook de truffel proefde ik goed en de crème op de rand van het bord, gemaakt van onder andere artisjok was ook erg lekker. Ik meende ergens een lichte speculaassmaak te proeven, wat het herfstige geheel alleen maar versterkte. Ondanks de vele smaakjes, die ik hier liever een veelheid aan smaken noem omdat ze elkaar op een hele goede manier versterken, een werkelijk uitstekend gerecht. Heerlijke zwezerik ook!

 

 

We wilden DSC08372natuurlijk ook nog een dessert, als we er zijn doen we het goed tenslotte.

 

 

Echtgenoot kreeg een glas Dolc Bàrbara Forès 2007 Terra Alta bij zijn Black Jack; een combinatie van speculaas en appel tussen een eetbaar kaartenspel en frisse citrustoetsen. Een werkelijk prachtig bord kreeg hij met allerlei lekkernijen van speculaas, appel en chocolade en weer was hij meer dan tevreden. Aan tafel werd er nog een sabayon afgewerkt met karamel op zijn bord geschonken.

Ik kreeg een glas Aryanas, David Naturalmente dulce, 2010 Malaga, een fijne rode dessertwijn. Erbij mijn dessert. De Komedieplaats van Antwerpen; een dessert voor fashionistas en zoetebekken. Een handtas van karamel en hazelnoot/melkchocolade, tiramisu in een koffer verpakt, en een gelakte pump van mousse van chocolade en citrus. Een ijsje van citroen en Baileys en koekjes met invloeden van de Komedieplaats laten je thuisvoelen in de koekenstad. DSC08374Ter plekke werd een saus van duindoornbes op het bord geschonken, het kannetje bleef staan. Over het dessert kan ik kort zijn: ongelofelijk lekker en lang zo zwaar niet als ik vooraf dacht. De saus van duindoornbes was heerlijk fris en paste perfect bij alle heerlijkheden die op het bord lagen. Puur genieten dit!

 

 

DSC08378We sloten dit feestmaal af met het bekende plateautje met espresso. Drie heerlijke koekjes deze keer, uitstekende espresso, een glaasje water en dat schattige glaasje met slagroom met wat likeur.

 

 

Het is natuurlijk duidelijk dat we weer enorm genoten hebben van al het lekkers. Zeer bedankt weer, ook voor de zeer fijne bediening en natuurlijk graag tot de volgende keer.

 

 

 

 

 

Carla van Schelven

 

1 gedachtes over "Het Gebaar in Antwerpen, België"

leen

Bij ons is het al een paar jaar geleden dat we daar zijn geweest , maar ik krijg er terug zin in .. Roger 's bordjes zijn ware schilderijtjes !
6 november , 2015 om 15:57 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl