DSC09382
DSC09382

De Fuik in Aalst

Op 25 mei 2013 in Gelderland.

We waren deze maand ook nog bij De Fuik, dat wil zeggen Maurits en ik samen en wel op Moederdag.P1060179
Keurig om 13.00 wandeldenP1060180 we het restaurant binnen en we kregen een mooie tafel aan het raam met mooi zicht op de rivier. Het restaurant raakte deze middag overigens geheel gevuld.
Een glaasje champagne wilden we wel, hier van Devaux, een mij onbekend huis en vrijwel direct verschenen er wat knabbels op tafel.P1060181 In een glas wat huisgebrande nootjes en op een plaatje een Luiks wafeltje met sherry, wortel, wasabi, geitenkaas en gember, verdeeld over de twee kuiltjes in het wafeltje. En verder nog een lief krokantje met een lopende vulling die ik lekker vond, maar waarvan ik de smaak niet heel goed kon detecteren.
Het Heerlijkmenu kwam op tafel. Drie gangen voor 20.00, elke extra gang (twee hier) 10.00. We hadden wel zin in alle gangen en nadat we dat hadden doorgegeven, incl. 1x een wijnarrangement voor mij verschenen er broodjes en water.P1060182 Boter, olie en pezo stonden al op tafel. Een mooi gedekte tafel trouwens, ik vind de tafelaankleding hier erg mooi.
De - voor mij nieuwe - sommelier schonk de eerste wijn in. Een Touraine. Domaine Jacky Marteau, Sauvignon.
Op een mooi plaatje verschenen er amuses.P1060185 Erg mooi om te zien. Links een makaron van biet met een kruiden/kaasvulling, in het midden tartaar van zalm met Amsterdamse ui en augurk en rechts een savarin van zoetzure komkommer met tzatziki. Stuk voor stuk erg mooie en heerlijke hapjes. Mooi hoog op smaak en prachtig van kleur.
De Touraine werd een beetje bijgeschonken en het eerste gerecht kwam. P1060186Bavarois van doperwt/Hollandse garnalen/kropsla/citrus. Een flinke portie kregen we! In de vorm van een maan flink wat bavarois van doperwt wat lag op mooi dun roggebrood. Erbij heerlijke Hollandse garnaaltjes, kropsla, diverse zomergroentjes en kruiden, yoghurt en een heerlijk frisse vinaigrette met citroen. Een erg lekker gerecht, maar voor ons had het ietsjes minder mogen zijn. Schitterende kleuren weer!
De tweede wijn was een Zuid-Afrikaanse. Een Bouchard Finlayson Blanc de Mer 2012. Een blend die ik niet kende - deze wijnmaker heeft elk jaar een andere blend - met in ieder geval bijna 50% Riesling en ook wat Viognier. Ik vond hem verrassend lekker, zeker voor een Zuid-Afrikaanse wijn.P1060188
Het gerecht erbij was het eerste extra gerecht: coquille & schelvis/flan/gekonfijte tomaat/nage venkel/appel. Wederom een zeer kleurrijk bord. In een mooie lichtgroene nage van venkel lag een stukje zachtgegaarde schelvis met ernaast een flan van coquille, een tomaatje en een pastille van wortelcrème. Mooie zachte smaken die bij elkaar prima pasten, maar ook afzonderlijk niet te versmaden waren.
De volgende wijn was een rode, een Rioja. Vallobera, Javier San Pedro, Pago Malarina, 2011. Een fijne Rioja!P1060189
Erbij het tweede extra gerechtje. Gestoofde kalfswang/knolselderij/truffel/rode ui. Op een rondje salade van knolselderij, omgeven door jus met truffel en compote van rode ui lag een mooi mals stukje kalfswang, alles perfect klaargemaakt. Verder nog wat krokantjes van brood op het vlees en dat was het gerecht. En dat gerecht was goed.
Met de wijn kwamen we hierna in Chili. Een Leyda 2010. Een behoorlijk lekkere Pinot Noir.P1060192
Het hoofdgerecht deze middag was Helvoirtse eend. Met aardpeer/cranberry-jus/paddestoelen. Weer een mooi bord met zo te zien zachtgegaarde eend, het pootje gekonfijt. Verder crème van aardpeer, groentjes, paddestoelen en jus van cranberries. Alweer een erg lekker gerecht. Zo eentje wat je heerlijk makkelijk wegeet. Hou ik van.
Bij het dessert kwam een Red Muscadel, Robertson Rietvallei. Een allemansvriend, wel bijzonder hoog in de alcohol viel me op. Maar: lekker!
Het dessert zelf zag er weer schitterend uit. P1060195Men noemt het Eigenwijze Tiramisu. Met rood fruit/pure chocolade/hangop. Op een plak (lekkere) cake van cacao lagen ijs van aardbei, ijs van kersen, chocoladecrème, brosse chocolade en aardbeien en framboosjes. Ik vond het een heerlijk, fris dessert en de combinatie chocolade/framboos is natuurlijk altijd goed.
P1060196Bij de uitstekende espresso kwam nog een plateau met de meest heerlijke heerlijkheden waar je onbeperkt uit kon kiezen en natuurlijk kon ik me niet helemaal inhouden. Uiteindelijk kwam ik uit op een potje met brandewijn en nog iets, een potje met cake gedrenkt in sinaasappel, witte chocolade met vijg, gedroogde aardbeitjes (oh man wat ben ik daar dol op), een madeleine en een witte chocoladebal met een kern van kers. Allemaal even lekker, dus we P1060197hebben nog een tijdje heerlijk zitten smullen van al die zoetigheidjes. Wat een verwennerij!
Na het betalen van de rekening verlieten we De Fuik. De nieuwe gastvrouw doet het uitstekend, ze heeft voor iedereen een vriendelijk woord en de kok kookt verrukkelijk. De Fuik gaat het zeker redden als ze zo door gaan! Ik wens ze in ieder geval heel veel succes toe en we gaan er absoluut weer naar toe. Geen besparingen hier op amuses of friandises zoals je helaas toch regelmatig wel meemaakt, dus het zit wel goed hier!

0 gedachtes over "De Fuik in Aalst"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl