DSC09382
DSC09382

Het Gebaar in Antwerpen

Op 2 maart 2011 in Antwerpen, één ster, België, favoriet.

Al lang geleden afgesproken. Op de vrijdag van de voorjaarsvakantie. Dat Maurits helemaal geen vakantie had, daar kwamen we pas de vrijdag ervoor achter. Dat Ole zou gaan logeren, daar kwamen we pas de dag ervoor achter.
Met zijn tweetjes reden we dus in nogal wat mist naar Antwerpen. Langs het mooie station, waar de flashmob die ik althans zag, plaatsvond. We parkeerden in de immense P onder het station en liepen langs een uiterst doods aandoend winkelgedoe met allemaal diamantwinkels.
Alsof iemand daar ooit iets zou kopen.....Het werd drukker richting de Centrale Hal en ook het zicht op de drie verdiepingen en de perrons was mooi. We pakten een koffie in een wat ongezellig groot iets vlak naast de ingang van de Zoo en liepen vervolgens via allerlei straatjes met nog veel meer diamantwinkels richting de Leopoldstraat. Onderweg dronken we een biertje (echtgenoot eentje die op Leffe leek, ik ben de naam kwijt, ik een heerlijke Kriek).
Geweldig Belgisch vonden we het er, het was nl. een soort van Galleria, zoals je die in Italië wel ziet, met een heel groot overdekt terras waar wij dus ons biertje dronken, maar een stukje verder op was een champagnebar op een zuil gemaakt, geweldig leuk! En in België zou ik er rustig gaan zitten, want daar is het gewoon normaal, maar in Nederland....aiai, ik kan me zelfs niet voorstellen dat er eentje ergens zou zitten (behalve op Schiphol dan).

Keurig op tijd wandelden we de Botanische Tuin in, die zomers vast prachtig is en zagen toen het schattige huisje waar Het Gebaar te vinden is.


De ontvangst was allervriendelijkst in het al bijna geheel gevulde restaurant. Nu is dat niet zo moeilijk, want het is er klein. En vol. Je komt binnen via een piepklein halletje en je moet je even door een gordijn heen worstelen, maar ach.

We kregen een tweetje helemaal achterin en konden dus alle verrichtingen in het restaurant fijn bekijken. Op de muur gestreept beige behang, Lloyd Loomstoeltjes met kussentjes....maar ze gaan verbouwen binnenkort en zijn dan ook enkele weken dicht.

We begonnen met een glaasje champagne, Bollinger hier (13.00, sterrenprijzen dus) waarbij wat lekkere knabbeltjes kwamen.

De kaart kwam, uitleg over de suggestie van Roger kregen we: een combinatie van gebakken coquilles, varkenswangetjes, oosters buikspek, een torentje met krab, zoete ui met vanille, pompoencréme, aardappelmousseline, en we bekeken de kaart. Echtgenoot dan, want ik had mijn keus al gemaakt. Nu koos hij toevallig datgene wat ik wilde eten, dus ik was zo vriendelijk te switchen.
Het duurt hier 50 minuten voor je je gerecht krijgt en omwille van de bereidingstijd wordt je ook verzocht om alvast je dessert, indien je dat wenst, te bestellen. Dus dat deden we, want als je bij de beste patissier van België bent, neem je natuurlijk een dessert.

Men kent hier een aantal aardige wijnen per glas, maar ik ontdekte een witte wijn waar ik bijzonder nieuwsgierig naar werd. Een Spinifex 'Lola', Barossa Valley gemaakt van semillon/marsanne/ugni blanc/vermentino/viognier. (43.25)

Een wijn precies naar mijn smaak. Diep van geur en van de smaak en uitstekend passend bij mijn gerecht, waar o.a. paling en makreel in was verwerkt. Ook paste hij goed bij het gerecht van echtgenoot.

Brood, boter, zout en gekruide peper kwamen op tafel, water - bruis voor echtgenoot, plat voor mij (halve litertjes 5.00 per stuk, ik dronk er 2, echtgenoot 1...)ook. Rare bekers hebben ze trouwens waar het water in wordt geschonken...echt raar.

Na een uur kwamen onze gerechten.

Voor echtgenoot de Zwezeriken (35.00). Gebakken zwezeriken, gelakte varkenswangetjes en gebakken champignons, geserveerd met crème van knolselder en uienbouillon.
De uienbouillon werd aan tafel bijgeschonken. Een prachtig bord kreeg hij met mooie stukjes zwezerik, heerlijke varkenswangetjes, pommes noisettes, die perfect waren, diverse bereidingen van ui en bovenop nog een kroepoek van garnaaltjes. De bouillon, waar hij zeer enthousiast over was, was op basis van soja. Tevredenheid aan de overkant van de tafel dus.

Ikzelf kreeg de Sole Meuniére (34.75). Meuniére bereiding van tongfilet gecombineerd met Oosterschelde paling en gemarineerde makreel. Geserveerd met handgerolde couscous en crème van groene curry.
Een prachtig bord kreeg ik op. Op een mooie rechthoek van geweldig lekkere couscous (ik ben niet zo'n couscousfan, maar deze was fantastisch) lag de prachtige tongfilet, waarop nog wat gefrituurde inktvis en garnalen lagen. Diverse flinterdunne chipjes lagen erbij waarop heerlijk kruidjes zaten, een crumble van sesam met vis trof ik nog aan, een geweldig lekkere mousse van makreel, boterzacht en zalvend diverse groene groentjes piepklein gehakt, twee lichtzuur gemarineerde stukjes makreel en in een rolletje groente drie heerlijke streepjes paling. Verder nog een half eitje en wat crème van groene curry. Een absoluut fantastisch gerecht!
Erbij een apart schaaltje met Hollandaise saus op basis van champagne en dit was de allereerste keer dat ik ook werkelijk champagne proefde in een saus, complimenten voor de kok dus.
Uitstekend allemaal.

Na best weer een lange wachttijd kwamen de desserts.
Echtgenoot had gekozen voor Pomme Pomme (18.50).
Gekarameliseerde appels op een crispy bladerdeegbodem. Geserveerd met ijs en crème van vanille en diverse structuren van appel.
Alweer een wonderschoon bord kreeg hij voorgezet, waarvan hem direct de frisse appelgeur opviel. Hij vond het een heerlijk licht dessert en met name het vanille-ijs was uitstekend klaargemaakt. Zeer tevreden dus weer.

Ikzelf had gekozen voor Lucca (18.50).
Een ronde disk van smaken van bosvruchten, coulis van frambozen en chocoladecrème verfijnd met cabernet-sauvignonazijn.
Een absoluut plaatje om te zien alweer. Een ronde disk inderdaad, boordevol van en met chocolade, erop heerlijke bosvruchten, een geweldige frambozencoulis en leuke tipjes coulis, waaronder die met de cabernet-sauvignonazijn, die ik al kende van Oud Sluis, die het in de bonbons verstopt.
Wel erg machtig, dus echtgenoot heeft geholpen met het laatste stukje. Maar een geweldig lekker dessert. Ook het basilicumijs wat erbij lag was heerlijk en paste uitstekend.


We sloten af met een niet bijster goede espresso, wat we op een leuk plateautje kregen met als leuke details de suikerklontjes en een papieren servetje. Erbij nog twee heerlijke koekjes en een glaasje slagroom met het een of het andere drankje erin en we waren diep tevreden.
We komen zeker terug, want er zijn in ieder geval twee gerechten die we nog willen proeven.

24 gedachtes over "Het Gebaar in Antwerpen"

Carla

Een feestje was het zeker, mensenkinderen wat was dat allemaal lekker zeg. En ja, the one and only Matthieu ;-)
5 juli , 2010 om 15:00 pm

john golsteijn

Ja Carla hier val je inderdaad stil van. Bijzondere originele gerechten. Mooie presentatie. Dus hier moeten we gauw naar toe. GR. john
5 juli , 2010 om 15:12 pm

MikkieMuis

mooi Carla. Ik kende het restaurant al natuurlijk, maar zeg eens; wat vond je van de stad waar ik geboren en opgegroeid ben :-)
5 juli , 2010 om 15:58 pm

Agnes

Dit klinkt van jou kant als enthousiasme, maar dan in de overtreffende trap. Kan het nog beter? Mooie recensie.
5 juli , 2010 om 19:49 pm

Carla

@ Maya Ik vond Kortrijk heel sympathiek. Mooie winkels, leuke terrasjes, vriendelijke mensen. Ook 's avonds veel leuke gesprekjes gehad met andere bezoekers van het restaurant, heel genoeglijk allemaal. Grappig dat jij er geboren en getogen bent zeg! Was je al bij Table d'Amis?
5 juli , 2010 om 20:00 pm

Carla

@ Agnes Nou, dit was wel zo ontzettend geweldig dat het denk ik even duurt voor ik dit enthousiasme weer heb.
5 juli , 2010 om 20:00 pm

Jaartal Weblog

WOW ... kijk eens aan ... deze had je al vooraangekondigd (wink wink)... Onder de indruk (zoekt smoes om ook 'ns naar Courtrai te reizen). Zo ziet passie er dus uit
5 juli , 2010 om 22:11 pm

MikkieMuis

Ik was er zelf nog niet geweest. grootouders echter wel en zij waren er erg lovend over. en nu ik jou recensie lees begrijp ik hun enthousiasme. als ik ooit nog eens terug ga (hoewel de kans daartoe erg klein is) weet ik waar ik lekker kan eten :-)
5 juli , 2010 om 23:06 pm

Raymond

Zo, dat klinkt heel erg lovend! Meer dan genoeg reden om eens naar Kortrijk af te reizen. :-)
6 juli , 2010 om 08:59 am

Kristof N.

Het was inderdaad overheerlijk! Het was overigens een waar genoegen om deze twee hele lieve dames te ontmoeten en menig glas te ledigen buiten onder de 'kiosk'. Ik hoop dat jullie behouden terug zijn aangekomen in jullie donker-oranje land. Groeten uit Belgi! Kristof
6 juli , 2010 om 23:02 pm

Carla

Ha Kristof, wat leuk dat je even reageert! Het was zeker erg gezellig in het 'kioske' en we zijn weer behouden in Nederland aangekomen hoor. Zelfs nog de wedstrijd gekeken gisteren ;-).
7 juli , 2010 om 12:48 pm

Tanja

Ja Carla, het was een waar feestje! En wat leuk dat Kristof reageert, het genoegen was wederzijds.
7 juli , 2010 om 18:49 pm

chris

Wat een super beschrijving! Daar zal Matthieu vast wel heel trots op zijn. Ik ben er gewoon jaloers op!
9 juli , 2010 om 22:55 pm

Maya

Dat biertje van de echtgenoot wat op Leffe leek zal wel een bolleke geweest zijn. Dekoninck dus ;-) En wat vond je van onze Laurent Perrier bar?
2 maart , 2011 om 16:34 pm

Carla

Nee hoor, ik vroeg juist om een bolleke, maar die hadden ze niet en dus kwam ik uit op Kriek. Hij vroeg om een Leffe en kreeg iets van een Steenbergen of zo. Ik vond die Laurent Perrier bar geweldig, dat schrijf ik toch ook? Zoiets mis ik in Nederland.
2 maart , 2011 om 16:39 pm

ad wijgerde

Mooi verhaal Carla met heerlijke gerechten volgens mij. En en duidelijk prijskaartje erbij. Bedankt weer, mag ik ook nog de puntjes, bedankt alvast, groetjes Ad
2 maart , 2011 om 17:37 pm

Carla

Ja zeg, die Paon Royal was wel een beetje erg. Zo jammer, want de locatie is geweldig natuurlijk. We hebben zeker heerlijk gegeten, een openbaring bijna!
2 maart , 2011 om 17:55 pm

Carla

@ Ad De puntjes komen, ik denk dat ik ze je gewoon op facebook ga geven, maar ik moet er nog even over nadenken.
2 maart , 2011 om 17:56 pm

john golsteijn

Wat een plaatjes....deze gerechten. Zoals je ze beschrijft super lekker. En de wijn lijkt me heerlijk. Dus Carla...gauw een keer naar het Gebaar. Gr. john.
2 maart , 2011 om 19:31 pm

Agnes

Ook maar weer op mijn lijstje; xe2x80x99Ooit te bezoeken restaurantsxe2x80x99. Het totaalplaatje klopt helemaal. De visueel mooie xc3xa9n smaakvolle gerechten, de sprookjeshuisachtige lokatie. Mooie recensie!
2 maart , 2011 om 21:16 pm

Jaartal Online

Fijn dat je het hebt gewaardeerd, je weet dat Het Gebaar ons absolute top-favo-lievelings luchrestaurant is. Mooie tent, mooie gerechten, mooie smaken, mooie opmaak! Mooi mooi mooi!
2 maart , 2011 om 22:03 pm

Patrick

Mooie recensie Carla! Klinkt als een adres om te onthouden. Tot vrijdag heb er zin in.
2 maart , 2011 om 22:22 pm

Nick

Biertje zal wel een Steenbrugge zijn. Is het abdijbierenmerk van Palm brouwerij welke de tapbieren in de Stadsfeestzaal verzorgt. Verhaal is overigens fantastisch en gerechten zien er super uit.
2 maart , 2011 om 23:48 pm

Carla

Steenbrugge inderdaad, bedankt Nick!
3 maart , 2011 om 07:55 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl