DSC09382
DSC09382

Solo in Gorinchem

Op 30 december 2010 in één ster, Zuid-Holland.

Solo op een dinsdagavond in december. Op uitnodiging deze keer. De vorige keer, jaren geleden, waren we niet heel kapot van Solo. Wel van de gerechten, die waren veelbelovend, maar de bediening was niet goed toen.
We waren er iets te vroeg, maar vanwege de kou gingen we toch maar alvast naar binnen, waar de ontvangst vriendelijk was. We kregen een ronde tafel achterin het behoorlijk donkere, maar wel stijlvol ingerichte restaurant. Marokkaanse toetsen zo her en der, mooie bloemstukken, maar naar mijn smaak te donker. Voor een impressie, zie de website natuurlijk. Overigens de moeite waard, want de website is sinds een week geheel vernieuwd.
Onze gastheer en -vrouw arriveerden al snel na ons en het weerzien was genoeglijk. We begonnen met een glaasje champagne,
Le Brun Severnay uit Avize, een Brut Réserve, die ik aangenaam vond. Erbij wat knabbels. Chips gekruid met seleriezout, saffraan en ras el hanout met een crème van witte bonen en basilicum, lekker!
Olie, boter en gekruid zout stond al op tafel. Water kwam, San Pellegrino en Panna, niet mijn favoriete water, maar verder in orde.
We besloten tot het zesgangen-verrassingsmenu en besloten daar zelf de wijn bij te kiezen.
De witte wijn werd een favoriet van me, een Clos Marie, Manon, Languedoc, heerlijk en een prettige allemansvriend, wat bij een verrassingsmenu fijn is.
We begonnen met een amuse.
Harera (de naam zoals de bediening ons gaf) (kikkererwten/linzen/koriander/limoen) in een kopje met nog wat room erop. Erg lekker, mooi diep van smaak. Erbij een dadel gevuld met limoen en marsepein die gelukkig helemaal niet zoet was, ook erg lekker dus.

Het eerste gerecht was direct toonzettend. Zachtgegaarde zalm met een crème van saffraan, sinaasappel, aloë vera en een schuim van champagne.

Precies dat ook troffen we in een onovertroffen combinatie op het bord aan. In de créme van saffraan vonden we ook nog wat piepkleine bloemkoolrozetjes en wat krokantjes van aardappel die het gerecht helemaal f maakten. Geweldig lekker dit.

Het tweede gerecht was gegrilde tongfilet met knolselderij-mousseline, gebakken paddestoelen, baby-prei en een saus van knoflook.

Alweer een mooi uitgebalanceerd gerecht, iets klassieker, vooral ook omdat er nog wat plakjes truffel op het gerechtje lagen, maar wederom erg lekker. We vonden ook nog wat boontjes, die bij mij in ieder geval te hard waren.
De Manon ging er uitstekend bij, zowel de zuren van het vorige gerecht als de aardse smaken van dit gerecht kan deze wijn prima aan.
Wel jammer vond ik het dat de bediening het water niet bijschonk, dat hebben we maar zelf gedaan en bij het afruimen ontstond telkens de vreemde situatie dat bij de dames de borden al enige tijd weg waren, terwijl die van de heren er nog stonden. Jammer.
Ons derde gerecht was gebakken snoekbaars met een salsa van paprika en zwarte olijf, venkelcrème en een Marokkaanse vissaus.
Dat alles overigens op een aardappelmousseline en erop nog een gefrituurd uiringetje. Het wordt saai, maar alweer erg lekker dit wat meer fusion aandoend gerecht.

Het vierde gerecht was een Pastilla. Typisch Marokkaans zoals waarschijnlijk wel bekend is.
Gevuld met gestoofde kip, kardemomsuiker, kaneel en kaneelolie, pompoencrème en pruim in sherry gemarineerd. Een mooi bolletje bleek de pastilla te zijn. Eronder lag de erg mooie pompoencrème, erop de kardemomsuiker en de gemarineerde pruim. Mooie smaken zo bij elkaar en eens iets anders, leuk dus.

We schakelden over op de rode wijn. Een Brunello, een typische, dus fijne en mooie Brunello, die het uitstekend deed bij het hoofdgerecht.
Maar eerst kregen we een tussenamuse.
Shotje van warme yoghurt met sorbetijs van sinaasappel en pompoen. Ons werd geadviseerd het glaasje in een keer te drinken. We proefden ook nog pompoenpitten en mint, dus het was een erg lekkere tussenamuse. Mooie smaakjes wederom.
Het vijfde gerecht was het vleesgerecht. Entrecote van de barbecue met linzen, kalfswang, compote van Cevenne-ui en dressing van violette mosterd.
Prachtig vlees kregen we. De linzen, kalfswang en de compote waren heerlijk, zo ook de dressing en dat terwijl ik niet bepaald een mosterdliefhebber ben. Erbij wederom wat aardappelmousseline en het gerechtje was compleet. Alweer mooi.
We waren toe aan het dessert.
De gastheer en -vrouw en echtgenoot kozen voor het zoete dessert, ikzelf wilde graag kaas. Erbij een glaasje witte wijn.
Op aanraden van de sommelier werd dat een Pinot Blanc Rosenberg 2006, die aardig was.
Alvorens de desserts verschenen kregen we nog een dessertamuse.

Voor het zoete dessert uit verscheen een crème van kaneel met kaneelolie en sorbet van Granny Smith en ik kreeg, vanwege de kaas, een crème van gorgonzola met ijs van rode biet en ik vond het werkelijk geweldig lekker. Zowel de combinatie als de onderdelen apart, heerlijk.
Het dessert was compote van rode kool met in port gewelde rozijnen, kataifi, ijs van tonkabonen en een krokant blaadje kruidkoek.
Men vond het erg lekker allemaal en ook bepaald niet heel zoet.
Ikzelf kreeg vijf stukjes kaas, waarmee ik tevreden was.

Voordat we de koffie kregen, kregen we een koffie-amuse. Crème van chocolade met pepermuntijs, vanille-olie en krokante chocolade. Alweer heel erg lekker.
En een extra verwennerijtje, want een koffie-amuse kreeg ik volgens mij nog niet eerder.
Bij de koffie en espresso kwam men nog langs met een mooi Marokkaans plateau met van die heerlijke zoete Marokkaanse hapjes en natuurlijk namen we er daar nog eentje van.

Op wat kleine minpuntjes na, die vooral betrekking hebben op de bediening, was Solo een fijne ervaring en er wordt heerlijk en apart gekookt.

17 gedachtes over "Solo in Gorinchem"

Jaartal

Indrukwekkend!!! (gosh wat toch heelrijk at je zoveel knappe restaurants op redelijke reisafstand hebt joh!!!)
28 mei , 2010 om 12:16 pm

ad wijgerde

mooi, mooi, mooi, groetjes Ad
28 mei , 2010 om 12:43 pm

Agnes

Werkelijk plaatjes om te zien, vooral het dessert. Wist niet dat er aan die kant van de Lek ook leuke restaurants zaten ( op de Limonadefabriek na).
28 mei , 2010 om 13:34 pm

Gisele

Heerlijk, om te watertanden dus.
30 mei , 2010 om 13:34 pm

Patrick

Klinkt weer goed!
1 juni , 2010 om 22:05 pm

Jaartal Online

Leuke tip dus ... eten op niveau met een Marokkaanse toets ... da's toch tamelijk uitzonderlijk!
30 december , 2010 om 14:46 pm

Carla

Absolutely. Je bent er snel bij zeg, de recensie stond een halve minuut ;-).
30 december , 2010 om 15:11 pm

Tanja

Nou, ik vind het toch wel erg bijzonder van die El Harouchi. Jammer dat de bediening soms wat steken laat vallen, maar wat een keuken!
30 december , 2010 om 16:37 pm

Carla

Ik ben - dacht ik zo - toch ook erg positief over het eten?
30 december , 2010 om 17:12 pm

Tanja

Oh ja sorry: je kunt het inderdaad ook anders lezen. Ik bedoel: wat fantastisch wat die man toch doet en dat weet je prima te verwoorden!
30 december , 2010 om 18:50 pm

Agnes

Ik zie werkelijk fotoxe2x80x99s, en lees beschrijvingen om van te watertanden. Allemaal toch nxc3xa9t ietsje anders. Mooie recensie.
30 december , 2010 om 18:56 pm

ad wijgerde

Mooi verhaal Carla, ik denk dat met de komst van Vincent Ploegaert de bediening toch een flinke stap voorwaards heeft gemaakt. Ikzelf ben erg te spreken over hem uit de periode bij Taste in Tilburg. Mijn half zusje woont in Gorinchem dus Solo staat in mijn belangstelling, bedankt voor je verhaal, groetjes Ad
30 december , 2010 om 19:06 pm

Bert

Het klinkt allemaal heerlijk en het ziet er ook nog eens heerlijk uit. Mooie recensie.
31 december , 2010 om 13:55 pm

Yvon

Mooi! Die niet zoete dadel met marsepein en de pastilla (of komt dat door het fraaie bord) springen eruit. Knap hoe El Harouchi smaken combineert. Zijn boek snel eens goed bekijken. Of gewoon weer eens naar Solo.
31 december , 2010 om 14:16 pm

Yvon

Dat plateau op de laatste foto is trouwens ook schitterend. Krijg echt kraaineigingen met Marokkaans servies ;-)
31 december , 2010 om 14:18 pm

Raymond

Dit klinkt verrassend goed. We verkozen Blanc de vorige keer boven Solo; met name vanwege de prijs. Is die nog steeds zo bizar?
9 januari , 2011 om 12:39 pm

Carla

We waren uitgenodigd dear, zie voor verdere informatie de website ;-).
9 januari , 2011 om 13:15 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl