DSC09382
DSC09382

De Goedendag in Lissewege

Op 25 oktober 2006 in België.

Na een erg prettig dagje in Brugge, keerden we aan het eind van deze zaterdag via Damme (geestig plaatsje) terug naar het hotel om ons te kleden voor het diner. We zouden gezevenlijk aanschuiven bij De Goedendag. Na het creatieve geweld van de avond ervoor leek het me prettig om van de klassieke Vlaamse keuken te genieten.

De ontvangst was bijzonder hartelijk en we kregen een mooie ovale tafel toegewezen. En van ons nam het huisaperitief, champagne met twee zoetige dingetjes erdoorheen, vier van ons (waaronder Maurits) kozen de champagne, huis onbekend, Ole opteerde voor Orangina en de BoB ging voor plat water. Karaffen hebben ze hier niet, dus het werd een mij onbekend watertje met een heel licht bubbeltje.

De kaart werd overhandigd en we wisten al vrij snel dat we voor het Saeftinge-menu zouden gaan. (even kort: Willem van Saeftinge was een lekenbroeder die bekend werd door zijn deelname aan de Guldensporenslag, 1302)). Keuze tussen vier hoofdgerechten, 6 hoofdgerechten en 4 desserts voor 46 euro. Vier van ons namen daarbij de geselecteerde wijnen.

Maar eerst een amuse. Drie hier. Een carpaccio van tonijn, een slaatje van garnaaltjes en een rolletje gerookte zalm met roomkaas. Alledrie heel gewoon lekker. Erbij heerlijk vers brood, wat telkens vers gebakken gedurende de avond bleef komen.

De voorgerechten kwamen. Voor drie van ons het huwelijk van ganzenlever en wildpastei, met een getoast boterhammetje en wat bosbessenchutney. Men was erg tevreden, twee mooie plakken, prettig brood en lekkere chutney. Voor twee van ons de kreeft Thermidor, die ook tot tevredenheid leidde. Heel gewoon een prettig gegrild kreeftje met het bekende spul erom en -overheen. En van ons had gekozen voor de oesters met de champagnesaus en was ook tevreden, alhoewel hij wel vond dat de delicate smaak van de oesters wat verdween door de saus. Ikzelf had gewoon de oesters op ijs gekozen en was tevreden. Niet heel tevreden, want ik heb weleens mooiere oesters geproefd, maar ze konden ermee door. De wijn erbij was iets wits uit het Loire-gebied, ik ben vergeten aantekeningen te maken -, die niet indrukwekkend was.

Na een prettige pauze, die we al keuvelend doorbrachten, kwamen de hoofdgerechten. Eenmaal de Zuidafrikaanse tilapia met druiven, die tot grote tevredenheid leidde, tweemaal de hazenrug Harlekijn (twee sausjes betekent dat: een roomsaus en een wildjus), waar ze allebei erg blij van werden. Prachtige hazenrug met fijne sausjes en een leuk garnituur van rode kool en homemade aardappelkroketjes. Eenmaal de fazant met witlof, die ook al erg goed was. Gelukkig niet droog en de fazant combineerde erg goed met de gestoofde witlof. Erbij een vergelijkbaar garnituur als bij de hazenrug. Echtgenoot en ik hadden gekozen voor de halfwilde patrijs met hoeveboter en wingerdblad en waren erg tevreden. Werkelijk prachtige patrijzenhelftjes troffen we aan, uitstekend aangebraden en daarna verder gegaard in de oven. Erbij rode kool, aardappelkroketjes en wat gebakken stukken appel. Heel simpel, heel goed. En de boter was duidelijk te proeven (we eten zelf nl. nauwelijks meer boter). Erg tevreden waren we dus.

De rode wijn was iets Bourgognerigs, maar ook deze maakte weinig indruk.

Na enige tijd gingen we over tot het kiezen van de desserts, waarbij n van ons aangaf geen dessert meer te blieven, maar alvast overging tot de koffie, met daarbij een Sambucca. Nu kwam de Sambucca wel, maar de koffie niet....

Vier van ons kozen voor het tulpje met sorbetijs en fruitslaatje en waren tevreden. In een tuile drie bolletjes lekker sorbetijs (aardbeien, limoen-basilicum en ik meen abrikoos), ernaast fijn gesneden vers fruit. Gewoon lekker en fris. En van ons wilde graag het duo van chocolademousse met agrumes en was ook heel gewoon tevreden. Huisgemaakte witte en bruine chocolademousse, die perfect van structuur was en ook de agrumes (gekonfijte citrusvruchtjes) waren er lekker bij.

Ikzelf had het assortiment van Franse kazen met Cavedonitoast. Drie stukjes kaas (Chaource, Camembert en Reblochon) trof ik aan, ernaast halve druifjes, wat sla en die toast, waarop dan een streep appelstroop lag. Naar mijn smaak wat te lichte kaasjes, maar ik kan me wel voorstellen dat men voor dit soort kaas kiest. Ze waren wel goed op smaak.

We sloten af met koffie, cappuccino en espresso, waarbij we nog een hele stapel koekjes en snoepjes kregen en na het betalen van de rekening verlieten we behoorlijk tevreden dit prettige restaurant. We hadden precies gekregen waar we voor waren gekomen: goed klaargemaakte klassieke gerechten.

1 gedachtes over "De Goedendag in Lissewege"

Slowlogger

Wat een mooie en zeer volledige site! Ik ga hem zeker linken op mijn Slowlog site. Meer meer meer! ;-)
11 februari , 2006 om 17:55 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl