DSC09382
DSC09382

Fortaleza do Guincho in Cascais

Op 25 oktober 2015 in één ster, Lissabon, Portugal, stadsbezoek.

Op de derde dag van ons bezoek aan Lissabon huurden we een auto en reden we via de wijk Belèm, zeer bezienswaardig, allereerst eens naar Cascais, de bekende badplaats. DSC08132Niet om naar het strand te gaan, daar hou ik helemaal niet van, maar om te gaan lunchen bij weer een adres van Michel van der Kroft van t Nonnetje **, waar hij weer zo vriendelijk was geweest voor ons een tafel te reserveren.

 

Nadat we Cascais bekeken hadden reden we via de prachtige kustweg richting Fortaleza do Guincho, een hotel direct aan zee gelegen. DSC08199Onderweg vergaapten we ons aan de werkelijk prachtige kust, de schitterende branding en de hoge golven. Helaas verdwaalden we een beetje, waardoor onze aankomst wat later dan gepland was. Het restaurant is gevestigd in het hotel. Het hotel is een volledig gerestaureerd fort uit de 17e eeuw en ziet er prachtig uit. Via de centrale kloostergang, die erg mooi is gedecoreerd, kom je in het zeer ruime restaurant. Wij kregen een tafel in het eerste deel van het restaurant, gedecoreerd met schitterende tinten blauw, heerlijke stoelen en belangrijk, een tafel bij het raam, weer met zicht op de prachtig oceaan. DSC08160De inrichting doet klassiek-modern aan, precies zoals de bedoeling is, zo vertelde de maître sommelier ons later. Ook de keuken is klassiek-modern. De ontvangst door de bekroonde sommelier was zeer vriendelijk en attent. Een aperitief wilden we wel. Ook hier een sparkling wine uit Portugal natuurlijk. Een Quinta da Valdoeiro, Baga Chardonnay, Bairrada DOC, Espumante 2013. Een heerlijk glas! Lichtroze van kleur, wat kwam omdat de helft van rode druiven komt. Grappig vond ik dat.

 

 

Op tafel, die werkelijk prachtig gedekt was, kwam een vierkant bord met hapjes bij het aperitief. IMG_0165Op een lepeltje een pastille van watermeloen met mint, die open plofte in de mond, heerlijk fris. Een cracker met erwt en guacamole en koriander, bijzonder lekker; een rondje van zanddeeg met erop een crème van foie gras met hazelnoot, een werkelijk zalige combinatie en last but not least een pastille met een heerlijke Portugese kaas erop. Heerlijke hapjes, die de trek bevorderden, zoals het hoort.

We kregen de kaart. Behalve het a la carte gedeelte (3 voorgerechten 32 -34), 3 visgerechten (46 -56), 2 vleesgerechten (46) en 3 desserts (16) heeft men een Degustatie Menu (90). Uiteraard namen wij het menu. De sommelier stelde voor dat hij er passende wijnen bij zou schenken en dat leek ons een uitstekend idee. Wel bekeken we nog even de wijnkaart, de sommelier is tenslotte bekroond en het was werkelijk een prachtige wijnkaart. Keurig van prijs ook nog eens. DSC08171Het uitzicht vanaf onze tafel was werkelijk prachtig, dus daar moest wel een foto van gemaakt worden.

De general manager van het hotel kwam even kennismaken. Ook zij kent Michel en zijn gezin goed en net zoals bij de voorgaande restaurants hebben zij hen hoog zitten, wederom ontzettend leuk om te merken!

Het bordje van de aperitiefhapjes maakte plaats voor broodbordjes en we kregen de keus uit diverse soorten brood. Erbij boter en een plateautje met olie en zeezout. Heerlijke olie van Portugese bodem uiteraard. Ook dit restaurant probeert zoveel mogelijk met Portugese producten te werken en dat lukt zeer goed.

 

 

Voordat we met het menu begonnen kwam er een amuse. Een IMG_0169cannelloni van krabsalade, afgedekt met een plakje gelei, waarbij vers fruit en diverse mini-groenten lagen. De krabsalade en de gelei waren heerlijk fris, de groentjes perfect van garing en het fruit paste uitstekend bij de krab. Een fijn hapje!

 

 

Bij het voorgerecht kwam een Grandjo 2008 Late Harvest, Colheita Tardia, Douro, een lichtzoete, erg lekkere wijn. Het gerecht was eendenlever, kweepeer en tonkaboon-consommé, geroosterd brioche. IMG_0162Op het bord een perfect rondje uitstekende eendenlever terrine met erop gefrituurde rijst en wat zout. Erbij gelei van kweepeer met mint met erop wat rettich en radijs en - grappig, want ik dacht aan de invloed van Michel - ik proefde wat speculaaskruiden! De tonkaboon-consommé die aan tafel werd bijgeschonken paste er perfect bij. Ook de wijn sloot naadloos aan, bijzonder goed gekozen! DSC08170Oh, apart nog in een servet gepresenteerd een perfect getoast sneetje heerlijke brioche. Ik hou daarvan, zowel van de brioche als van deze manier van presenteren. Heerlijk klassiek en goede dingen moet je gewoon niet veranderen.

De volgende wijn was een Alvarinho, Vinha Antiga, Escolha 2014. Ook een zeer aangename wijn. Erbij het tussengerecht, gebakken zeebaars met wilde paddestoelen, gestoofde groenten met zelfgemaakte spek. DSC08175Perfect gebakken zeebaars kregen we met eronder heel veel gestoofde groenten en eekhoorntjesbrood. De groenten waren groene asperge, bleekselderij, courgette, prei, tomaat, jonge boontjes en peultjes, allemaal perfect van garing. De stukjes spek tussen de groenten waren heerlijk. Erbij een heerlijke saus, die het gerecht completeerde en we waren meer dan tevreden over dit perfect gebalanceerde en perfect uitgevoerde gerecht.

Bij het hoofdgerecht kwam een glas Rubrica 2012, Vinho Regional Alentejano, een fijne stevige wijn. Op het bord geroosterd zwart varkensvlees uit de Alentejo met appel, bloedworst en gevulde aardappelen met varkenspootjes en -oren , donkere saus met Espelette peper. IMG_0163Een heerlijk mals stuk varkenslende kregen we, perfect van garing. Erbij een stukje heerlijk krokant buikspek, een heerlijke quenelle bloedworst, zonder al te veel witte stukjes, dus voor mij perfect. Bij de bloedworst wat stukjes appel, die prima combineerden natuurlijk. De aardappel gevuld met pootjes en oren was heerlijk. De groenten, vooral prei en de appel dan waren ook uitstekend van garing en de lekker plakkerige jus verbond het hele gerecht. Een heerlijk klassiek terroir gerecht. Ik hou daarvan!

 

 

We kregen ook nog een dessertamuse. DSC08183Frambozen, crème van frambozen, sorbet van kaffir lime, poeder van witte chocolade met een mousse van frambozen en nog wat losse frambozen. Heerlijk! Ik ben dol op frambozen, dus dit was een absoluut schot in de roos.

Bij het dessert kwam een Domingos Soares Franco, Moscatel de Setubal 2004, een erg prettige dessertwijn.Het dessert bestond uit gemarineerde en gekarameliseerde vijgen, crème glacé met vijgenboombladeren, yoghurt en citroen. IMG_0166Een prachtig opgemaakt bord met heerlijke gemarineerde vijgen, ijs van vijgenblad, spongecake van vijg, crème van vijg, krokantjes van vijg en een saus van vijg op het bord. Heerlijk al die verschillende smaken van vijg, erg leuk om die op deze manier bij elkaar te proeven. Ook hier paste de wijn weer perfect bij.

Ons viel de zeer consistente opbouw van het menu op en natuurlijk vooral de werkelijk perfecte uitvoering ervan.

 

 

DSC08190Bij de heerlijke bica en thee kwam nog een bordje met allerheerlijkste snoepjes. Een makaron met citroen, een chocolaatje met nootjes en zeezout, een financier en een koekje met banketbakkersroom.

De sommelier had nog een mededeling waarvan ik alweer volschoot, wat een enorme gastvrijheid en vriendelijkheid kent Portugal toch!

Het moge duidelijk zijn dat we Fortaleza do Guincho een grote aanrader vinden. Een heerlijke klassiek-moderne keuken met ontzettend vriendelijk en kundig personeel, prachtig ingericht en het uitzicht is er fantastisch! Zeker naar toe gaan als je in de buurt bent. Wij gaan er zeker naar terug. Nog een speciaal woord van dank aan de general manager en aan de sommelier, die ons de hele middag op een ontzettend vriendelijke en kundige manier allerlei wetenswaardigheden vertelde. Bijzonder interessant allemaal.

 

 

Carla van Schelven

 

0 gedachtes over "Fortaleza do Guincho in Cascais"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl