DSC09382
DSC09382

Tim Raue in Berlijn

Op 19 augustus 2015 in Berlijn, Duitsland, stadsbezoek, twee sterren.

Tijdens onze week in Berlijn met de zonen wilden we natuurlijk ook een keertje bijzonder lunchen. Ik had een tafel kunnen reserveren bij Tim Raue en keurig op tijd wandelden we binnen. DSC07377Een vrij industrieel aandoend pand aan de buitenkant, van binnen rustig en ruim ingericht. Allereerst zie je de keuken, waar heel veel activiteit is en daarna kom je via een houten wand in de restaurantruimte. Houten tafels, stoffen banken en stoelen, blauw bekleed, alles comfortabel en vooral rustig. Prettig. DSC07367Wij kregen een ruime tafel voor ons vieren in het midden van de ruimte en het zeer kundige personeel vroeg of we een aperitief wilden. Dat werd na overleg een sekt. Om precies te zijn een Dreissigacker Riesling trocken 2013 en die was erg prettig. Erbij direct een viertal hapjes per twee personen gepresenteerd. DSC07311Cashewnoten met rode curry, DSC07312gele radijs met Japanse mosterd, DSC07310kalfsworstjes met citroengras en tomatensaus en gerookte makreel met citroen en rijstazijn. DSC07309Stuk voor stuk verrassend en erg lekker. Hapjes die je doen verlangen naar (veel) meer.

 

We kregen de kaarten uitgereikt met een korte toelichting en we verdiepten ons in de mogelijkheden. Behalve een à la carte gedeelte kent men hier een 8 gangenmenu voor 198 euro, een signatuurmenu te nemen als 4 gangen voor 128 en 6 gangen voor 168 euro. Tijdens de lunch is er een lunchmenu met 3 gangen voor 48, 4 gangen voor 58, 5 gangen voor 68 en 6 gangen voor 78, waarbij er voor sommige gerechten een toeslag wordt gerekend. Je kunt dan willekeurig kiezen uit 6 voorgerechten, 6 hoofdgerechten en 3 desserts. Wij opteerden voor het lunchmenu en we wilden allemaal graag 6 gangen.

 

 

Gezien de verscheidenheid in keuzen beperk ik me tot datgene wat ik gegeten heb. Ook van het wijnarrangement wat we alle vier hadden noem ik alleen de wijnen die ik gedronken heb.DSC07321

 

 

Mijn eerste gerecht was ganzenlever, jiaogulan(een klimplant uit de komkommerfamilie met geneeskrachtige eigenschappen, verwant aan ginseng) en nori. Een flinke cirkel van uitstekende ganzenlever lag in het midden van het bord met erdoor heen en eronder behoorlijk veel wasabicrème. Voor mij persoonlijk te veel, dus ik heb het meeste ervan af geschraapt. Een lichte toets wasabi is voor mij voldoende. De jiaogulan was verwerkt als blaadjes, als gelei en ook de rozijnen die op de ganzenlever lagen waren geweekt in thee van de jiaogulanplant. De nori was in kleine vierkantjes geknipt en her en der in het gerecht gestoken. In een apart schaaltje werd een klein stukje heerlijk luchtige toast geserveerd. Bij dit smaakvolle geheel schonk de uitstekende sommelier een glas Zieregg, Morillon, Tement, Berghausen. Een zeer aangename wijn met een klein zoetje.DSC07318

 

 

Bij het tweede gerecht kwam een Josmeyer, Alsace, 2008, Pinot Gris vieilles vignes in het glas. Ook erg aangenaam. Erbij het gerecht. Dim sum met coquille, ponzu en shiso. Vier heerlijke dim sum trof ik aan, flink gevuld met coquille. Erbij komkommer, verwerkt als een dikke saus met een flink pepertje erin, een duidelijke citrustoets door de ponzu en de shiso lag er als blaadjes bij. Erg lekker, hoewel door het flinke pepertje de coquille ietsjes ondergesneeuwd raakte. De wijn was een perfecte match wat mij betreft.DSC07335

 

 

Mijn volgende gerecht was snoekbaars met een gember/sojasaus en kleine groenten. Een prachtig opgemaakt gerecht kreeg ik. In het midden van de gegeleerde gember-sojasaus lag een perfect klaargemaakt stukje snoekbaars met erop licht gefrituurde preisliertjes. Erom heen, in de saus lagen kleine stukjes beetgare prei-uiteinden, zeer vol van smaak en perfect passend bij de vis en de saus. Gelukkig was er een lepel gedekt, dus ik kon helemaal alles van het bord opeten. Erg lekker! De wijn erbij paste geweldig goed, het was een voor ons bekende wijn, maar dat maakte niets uit. Een Ximnez-Spínola, 2013, exceptional harvest. Een werkelijk heerlijke wijn.

 

 

We gingen verder met inmiddels alweer het vierde gerecht. In het glas kwam een Es ist wie es ist, Die Dritte Cuvée mit André Macionga, weisswein 2013, Franken. Ook dit was een bijzonder DSC07343smakelijke wijn. Complimenten voor het wijnarrangement hier!

 

 

Het gerecht was gegrilde parelhoen met aardnoten. Gelakt en gegrild en aan een zeer decoratief takje gestoken kreeg ik heerlijk malse DSC07344stukjes parelhoen, duidelijk gelakt met onder andere soja. Door de aardnotenolie die gebruikt was kreeg het vlees een heerlijke cacaovleug, erg lekker en erg goed gevonden. Erbij een heerlijke crème van aardnoten en op een apart bordje gevulde uiringen met een dunne gelei van yuzu en erbij noten, druiven, meloen en gember. Ook hier gaven de aardnoten een apart, een beetje bloemig, smaakje aan het gerecht. Heerlijk en zeer verfijnd allemaal.DSC07355

 

 

Voor het volgende gerecht, een signaturedish van Tim Raue, kwam er een Rivesaltes, Marc Pars, 1976 in het glas. Een fantastische Rivesaltes! Het gerecht was de interpretatie van Tim Raue van Peking eend. Een gerecht wat in drieën wordt opgediend. Allereerst een stukje eendenborst wat vol van smaak en met een perfecte krokante korst werd opgediend op een zoet koekje met five spices, lente-ui en appel. Erbij een werkelijk sublieme, licht plakkerige jus van eend. DSC07356Ook nog erbij twee kleine broodbakjes waarin ui en boontjes verwerkt waren. Ook erg smakelijk. Na dit geweld kwam er een stukje eendenlever met erop krokant gebakken eendenvel, flink scherp van smaak, wat perfect combineerde met elkaar. Naast de lever aan de linkerkant wat komkommerzoetzuur en aan de rechterkant drie toefjes puree van prei en gember, ook prachtig vol van smaak. Tot slot lag onderop het bord nog een toefje Chinese barbecuesaus, waarmee het gerecht perfect combineerde. Een zeer gebalanceerd gerecht vond ik dit, zo'n gerecht om voor terug te keren.DSC07359

 

 

De derde bereiding was een bouillon van eend met in de nasmaak een flink pepertje. De bouillon was zeer diep van smaak, werkelijk prachtig. In de bouillon de niertjes en het hartje van de eend en wat heerlijke beetgare groenten. Mooi gepresenteerd, zoals alles hier, in een charmant soepkommetje. Drie uitzonderlijk lekkere gerechtjes, uitstekend van kruiding en zeer gebalanceerd.

 

 

Waarmee we bij het dessert waren aangekomen. In het glas kwam bij mij een Spätburgunder, Montfort 2013, Beerenauslese, Klostermühle Odernheim. Een prettige dessertwijn. DSC07373Het dessert was aardbeien, Pondicherry peper (een peper uit India) en basilicum. Een mooi opgemaakt bord kreeg ik met een quenelle ijs van vanille en erbij gemarineerde aardbeien, basilicum in diverse bereidingen en het geheel was afgemaakt met de peper. Ook hier weer een zeer gebalanceerd palet aan smaken, wat het plezier van het eten enorm vergroot.DSC07374

 

 

Voordat de uitstekende espresso arriveerde kwam er nog een pré-koffie lekkernijtje. In een schaaltje ingelegd druivensap met schijfjes druif en crème van druif en ook dit was geweldig lekker.

 

 

Het moge duidelijk zijn dat we enorm genoten hebben van deze lange, lange lunch bij Tim Raue. Uitstekende gerechten, uitstekend personeel, heerlijke wijnen, kortom een adres om naar terug te keren. Als we weer in Berlijn zijn, gaan we dat ook zeker doen.

 

 

Carla van Schelven

 

7 gedachtes over "Tim Raue in Berlijn"

PB

Als altijd fijne recensie om te lezen: aanvankelijk kwam het wat lauw over maar allengs enthousiaster met een aanbevelenswaardige conclusie. Dank maar weer! (Ik was er meer dan 5 jaar geleden en kan me er eerlijk gezegd weinig meer van herinneren; ik ben bang dat ik het steeds verwar met Fritzi's Fisch.)
19 augustus , 2015 om 17:47 pm

restaurantrecensiesvancarla

Fritzi's ben ik ook eens geweest. Ik herinner me vooral de dames met bontjes daar. Was wel heel erg klassiek allemaal volgens mij.
20 augustus , 2015 om 06:34 am

PB

(Zie nu ook dat De kromme watergang bezocht gaat worden/is bezocht - ik was er onlangs, maar wij vonden het eigenlijk even goed als zes jaar geleden toen het nog 1 ster had, terwijl ik toch wat meer evolutie had verwacht gezien de tweede ster; overigens water kost daar 5,75 p.p.: of je nu twee slokken [gefilterd kraanwater] neemt, zoals ik, of bijvoorbeeld drie liter - raar...)
19 augustus , 2015 om 17:51 pm

restaurantrecensiesvancarla

Aha, een waterarrangement. Tja, ik erger me al jaren aan de watertoestanden. Nu moet ik zeggen dat ik zo'n arrangement of een KIKA-bijdrage nog wel vind kunnen.
20 augustus , 2015 om 06:35 am

PB

(Hoewel niet echt passend hier...) Was laatst ook weer enkele malen in Duitsland: erg genoten van een culinair weekeinde met wijnproeverij van de familie Schanz met de jonge tweesterrenchef in Piesport: aanbevelenswaardig! (En fraai inde Moezelstreek.) Nog veel meer bijzonder was The Table Kevin Fehling in Hamburg: een bijzonder goed, complexe en toch zeer gebalanceerde uitvoerige maaltijd (menu unique) bij dit kleine maar bijzonder fraai ingerichte restaurant van slechts 20 couverts (dat dan ook vier maanden van tevoren is volgeboekt), met een zeer sympathieke chef die bijvoorbeeld zei geïmpressioneerd te zijn door Oud Sluis, Hof van Cleve en Hertog Jan.
14 november , 2016 om 15:35 pm

Carla

Piesport staat op een lijstje van me inderdaad, The Table kende ik niet. Ziet er interessant uit, dank voor de tip.
14 november , 2016 om 15:45 pm

PB

Binnenkort ben ik weer eens in Berlijn. Ik ga dan lunchen bij Restaurant reinstoff** en dineren bij Horváth** - beide nog nooit bezocht dus ik ben benieuwd. (Geniet van Spanje natuurlijk!)
12 juni , 2018 om 17:18 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl