DSC09382
DSC09382

Le Relais des Dalles in Sassetot le Mauconduit

Op 15 september 2014 in Frankrijk.

DSC04581Een paar dagen naar Normandië zo in het najaar leek ons wel heel aardig, dus ergens in mei boekte ik een allerschattigst (op papier dan) hotelletje van de Logis de Franceketen in het dorpje Sassetot le Mauconduit. Ik wilde niet aan zee zitten, want dat leek me veel te toeristisch en daar houden wij niet van. Het hotel had drie schoorsteentjes en drie pannetjes, de hoogste kwalificatie van Logis de France, dus qua comfort en keuken moest het allemaal in orde zijn. Dat was het ook, meer dan dat zelfs.DSC04522
Gelegen aan een rustige weg, aan de rand van het slaperige dorpje met zicht op Chateau de Sissi, ook een hotel, waarvan de gasten ontbijten en dineren bij Le Relais de Dalles, zoals ons hotel heet.
Een fijne parking achter de tuin, niet ver van de ingang naar restaurant en receptie. De kamers - slechts 4 - liggen achter het restaurant en hebben alle hun eigen tuintje. DSC04526Onze kamer was prima ingericht met een lits-jumeaux, twee fijne stoelen en een tafel, voldoende kastruimte met voldoende hangertjes en een heerlijke badkamer met een fijne grote douche, lekkere toiletspulletjes en voldoende ruimte om onze toiletbenodigdheden kwijt te kunnen. Apart nog een toilet, ook iets wat ik erg prettig vind. De kamer was dus zeer naar tevredenheid. DSC04524Leuk was ook nog dat de kerk van het dorpje om het half uur liet weten hoe laat het is. Dat ben ik thuis ook gewend en ik vind het heerlijk om de weinige keren dat ik wakker word 's nachts via de kerktoren te horen hoe laat het is. Hoort echt bij een dorp in mijn opinie. Ook ligt het dorp Sassetot le Mauconduit zeer gunstig als uitvalbasis voor onze uitstapjes. Allemaal pluspunten dus.
Het ontbijt hier is overvloedig, zeer overvloedig zelfs. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te krijgen. Op tafel in ieder geval croissants, stokbrood, broodjes, gezouten en ongezouten boter, honing, jam, chocoladepasta en de zeer vriendelijke madame komt vragen wat je wilt aan muesli, yoghurt, fruit, vleeswaren, kaas, eigerechten en ga zo maar door. Heerlijke yoghurt hier, van een boerderij in de buurt en ook de ham was fantastisch lekker.
Maar: deze recensie gaat over de avondmaaltijden, want voor het eerst in ons leven hadden we gekozen voor halfpension. Voornamelijk omdat we het prettig vinden om uitgebreid te aperitieven en om dan daarna nog in de auto te stappen om een restaurant te zoeken, nee, daar hebben we dan lang niet altijd zin in en we vinden het ook niet echt verstandig, want bij de maaltijd drinken we dan toch weer wijn en dan moet er toch weer gereden worden. En om nu alles met taxi's te doen, ik weet niet of dat in dit soort stukjes Frankrijk wel mogelijk is. Vandaar dus halfpension en de drie pannetjes, want dat betekent dat het een zeer goede regionale keuken is.
En dat was het inderdaad.
DSC04646Het restaurant was klein. 8 Tafels slechts. Zeer traditioneel, maar wel smaakvol ingericht in beige met mintgroen, tafelkleden op tafel, stoffen servetten en een leuk klein bloemstukje. Perfect georganiseerd allemaal, want de eigenaresse deed de hele bediening in haar eentje en dat liep als een trein. Opvallend vond ik de zeer mooie waterglazen en de coupes waarin de champagne werd geschonken. DSC04631
De eerste avond kregen we bij onze coupe met champagne een schaaltje met olijfjes en een bordje met een mini-caprese en een warme bladerdeegstengel met kaas. Leuk en lekker.
Het menu werd deze avond even kort met ons doorgesproken, alles leek ons even lekker, dus we waren tevreden. Een tafel verderop zat een aantal Belgen die nogal wat wijzigingen in het menu hadden aangebracht, waarbij ook hele gangen leken te vervallen. Niet heel vriendelijk richting gastvrouw en kok, die erg hun best deden.
DSC04506Als amuse - sowieso leuk dat er een amuse kwam - kregen we een kleine salade met gemarineerde mosseltjes met wat kerrie door de vinaigrette en ook dit was bijzonder smakelijk. De combinatie mosseltjes met kerrie vind ik over het algemeen een goede.
Van de mooie en zeer betaalbare wijnkaart kozen we voor deze avond een fles Beaune du Chateau, 1e Cru, Domaine Bouchard, 2008 en dat was een zeer prettige Pinot Noir. Voor mij vroegen we een karaf water, C. had op de kaart Chateldon zien staan en dat is na Badoit een favoriet van hem, dus hij koos voor de Chateldon.DSC04508
Het voorgerecht kwam na een prettige pauze en dat was een (soort) quiche met eend en paddestoelen, een salade erbij, ingelegde sjalotjes en een frambozenvinaigrette. Verrassende en lekkere smaken bij elkaar. De sjalotjes waren flink zuur, zo ook de vinaigrette, waarin de framboosjes goed te proeven waren, wat weer werd gelijk getrokken door de vulling van de quiche. De salade vond ik nogal obligaat, maar het stond wel op het bord.
DSC04509Het hoofdgerecht hadden we niet helemaal verstaan, dus het was een enorme verrassing om de geweldig malse kalfswangetjes te proeven met erbij een heerlijke saus met cider en diverse lekker hartige beetgare groenten. Echt een erg lekker gerecht.
Nog een verrassing volgde: er kwam een kaasgerechtje. Blijkbaar vindt men in dit deel van Frankrijk dat een maaltijd niet compleet is zonder kaas. Men noemt het gewoon niet, maar je krijgt het wel. Leuk!DSC04511
Op een slaatje lag een toastje met erop Neufchâtel (kaas uit de omgeving) met erop flink wat kummel. De kaas was even onder de gril geweest en was gesmolten. Ook dit was erg lekker, de kummel deed het erg goed bij de Neufchâtel. Op de sla een zeer prettige vinaigrette.
Het dessert was adembenemend. DSC04512Een gigantische makaron stond rechtop op het bord. Ernaast nog een halve makaron ook. Gemaakt van en met framboos en een vulling van framboos, was hij ontzettend lekker. Knapperig aan de buitenkant, tegen lopend aan in de binnenkant, heerlijk! Erbij een coulis van rood fruit en wat doormidden gesneden aardbeitjes. Een heel prettig dessert.
Bij de koffie, die niet heel erg lekker was, kwamen ook nog snoepjes. Een gekonfijt reepje citroen gedoopt in pure chocolade, een cakeje met gekonfijt fruit erin en een meringue gevuld met rood fruit. Alledrie ook al erg lekker. Deze snoepjes kregen we elke avond overigens. DSC04514
Zeer voldaan waren we deze eerste avond.
De volgende dag bij het ontbijt kregen we het menu voor de avond te horen en ook daarover waren we erg tevreden. De lunch hielden we daarom nogal klein. Buiten de toeristische boulevards vonden we een allerschattigst restaurantje waarover ik misschien nog wel apart wat schrijf, want ook daar hebben we heerlijk gegeten.
We gingen 's avonds pas tegen half 9 aan tafel, we waren laat terug van onze uitstap de hele dag en wilden ook nog even rusten.
Bij de champagne kwamen dezelfde borrelhapjes als de dag ervoor.
DSC04636Als amuse in een glaasje een soort salade-achtig iets met in ieder geval ei, aardappel en gerookte zalm erin. Smakelijk, maar wel aan de zeer hartige kant.
We kozen deze avond voor de witte versie van de Beaune du Chateau, 1e Cru, Domaine Bouchard, 2009 en ook deze beviel ons uitstekend.DSC04638
Het voorgerecht was millefeuille met groene asperges en een beurre blanc met bieslook. Ook dit was weer bijzonder smakelijk. De boter in het deeg was goed te proeven, lekker dus. De asperges waren mooi beetgaar en de beurre blanc was perfect van consistentie. Wel een beetje een zwaar voorgerecht vonden we het, maar zoals gezegd: ook weer erg lekker.
DSC04640Het hoofdgerecht was kabeljauw met tapenade, diverse groenten, gekookte aardappels en een saus met boter en cider. Het wordt saai, maar ook dit gerecht viel goed in de smaak. De tapenade op de vis zag er niet supersmakelijk uit, maar paste er wel erg goed bij. Het gaf een flinke hartige toets. De kabeljauw was perfect van garing, de schellen lieten mooi los, maar waren gelukkig nog licht glazig. De groenten waren weer prettig beetgaar en met een gekookte aardappel op zijn tijd doe je me een groot plezier. De saus was erg lekker!DSC04643
Deze keer konden we kiezen uit het kaasgerechtje van de dag ervoor, het kaasplateau of een salade en natuurlijk lieten we ons weer verleiden tot het plateau. Gelukkig kregen we maar drie stukjes. Drie stukjes die prima waren en ook weer erg lekker dus.
DSC04645Het dessert bestond uit een kletskop die was gevormd tot een tuile, waarin een lichte gembertoets verwerkt was. Erin ijs van nougat en gekonfijte vijgen. Erop nog reepjes gekonfijte citroenschil. Het was een ontzettend lekker dessert. Het ijs was fantastisch lekker, zo ook de vijgen. Helaas waren we behoorlijk volzet, dus we hebben het niet helemaal opgegeten. Altijd jammer, zeker als de kok zo ontzettend zijn best doet. C. sloot af met een koffie, ik was wel toe aan een Calvados en koos een 8 jaar oude, die heerlijk zacht was.
Onnodig te vermelden dat we wederom erg tevreden waren.
Bij het ontbijt de derde dag kregen we het menu van de avond weer te horen en alweer vonden we het prima. De madame vond het wel erg prettig dat ze gasten had die eindelijk eens alles aten ;-).
Nu hadden we voor deze dag een lunch afgesproken bij SaQuaNa **, die ik nog apart zal recenseren, dus s avonds gingen we tegen 21.00 pas aan tafel.DSC04733
Bij de champagne kwam wederom de bladerdeegstengel met kaas, maar nu ook een toastje met een soort spread, wat niet heel veel smaak had. De olijven waren alle drie de avonden dezelfde. Deze avond namen we een fles Saint Aubin van Louis Latour, 2011. Ook een prima wijn.
DSC04734Als amuse kregen we een klein weckpotje met een pannacotta van olijfolie met erop ingelegde groenten. Erg lekker! Helaas al opgegeten voordat ik er een foto van kon maken, dus nu maar een foto van het lege potje...DSC04736
Het voorgerecht was terrine de foie gras met rabarbercompote. Erbij twee licht getoaste bruine boterhammen, die ik heb laten liggen. Ik eet mijn foie graag met een klein beetje zout erop en verder niets. De rabarbercompote was lekker, gelukkig niet al te zoet. De terrine was uitstekend verder, smeltend van smaak, precies zoals ik hem lekker vind.
DSC04737Het hoofdgerecht was gebakken rogvleugel met een saus van kokos en kerrie en quenelles van butternutpompoencrème. De rog was heerlijk, perfect van garing en de saus met kokos en kerrie paste er verrassend goed bij. De butternutpompoen was ook bijzonder smakelijk, maar wel wat zwaar, dus dat hebben we helaas voor een belangrijk deel moeten laten liggen.
Wederom koos C. voor het kaasplateau. In eerste instantie had ik het kaasgebeuren afgewezen, maar ik kon een stukje Roquefort toch niet weerstaan en ook die kaas vond ik hier weer erg lekker. Perfect rijp!DSC04740
Het dessert vervolgens was weer ongelofelijk lekker. Veel te lekker en ook eigenlijk te zwaar, maar oh oh oh, wat lekker. Een taartje met een amandelvulling en erop abrikozen kregen we. Erbij saus van abrikozen en in een apart bakje heerlijk ijs met abrikoos. Zo lekker was het dat we het toch maar helemaal hebben opgegeten.
Hierna konden we geen pap meer zeggen en we sloten af met een Calvados.
Na het ontbijt de volgende dag betaalden we de rekening, bedankten we de mevrouw voor haar goede zorgen en voor het heerlijke verblijf en de fijne keuken en reden we nog een keertje door het Normandische landschap. Een enorme aanrader dit leuke kleine fijne hotelletje, waar geweldig lekker - zeer traditioneel - wordt gekookt.

2 gedachtes over "Le Relais des Dalles in Sassetot le Mauconduit"

Nell Nijssen

Je doet me een goede suggestie aan de hand,Carla. Voor ons is Normandi relatief dichtbij en als ik je verhaal zo lees, weet ik nu dus ook meteen een goed adres. Heerlijk, zo'n familie die de gast echt weet te verwennen.
17 september , 2014 om 20:32 pm

restaurantrecensiesvancarla

Ja, jullie zijn er sneller dan wij inderdaad. Het eten is er werkelijk heerlijk. Wel te overvloedig, maar dat kun je lezen ;-)
18 september , 2014 om 06:33 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl