DSC09382
DSC09382

De Vlindertuin in Zuidlaren

Op 3 juni 2013 in één ster, Drenthe.

Voor de zaterdagavond van ons korte weekendje Groningen had ik gereserveerd bij De Vlindertuin. De taxi zette ons bij de voordeur van de mooie hoeve af en de ontvangst was allervriendelijkst. P1060221We kregen een leuke ronde tafel in een van de hoeken van het zeer ruim opgezette restaurant, wat mooi gedecoreerd en praktisch ingericht is. Het restaurant was al geheel gevuld en er heerste een gezellige sfeer.
Een glaasje champagne wilden we natuurlijk wel, van Moët & Chandon hier, lekker. Erbij vrijwel direct een parel van oester met wasabi, wakame en zoetzuur van komkommer. Erg mooi. Om te zien maar zeker ook qua smaak, waarmee het dus een uitstekend begin was.P1060222
Erna op een leuk plaatje een mousse van gerookte haring in een jasje van Amsterdamse ui op een makaron van rode biet. Ook erg lekker en uiteraard een geweldig leuke combinatie.
P1060224Hierna verscheen de zeer hartelijke gastvrouw met een tweetal vlinders. Gemaakt van parmezaan met erop een tapenade van olijf met wat knoflook. Ook al lekker!
We bekeken de wijnkaart, die is hier mooi en vriendelijk qua prijs. We besloten tot een Auxerrois Rotleibel de Roschwir, Rolly Gassmann, 07. Een lekkere Elzasser, maar voor ons iets te zoet. Maar goed, we hadden hem zelf gekozen en hij was in orde dus hupsakee.
Er verschenen twee echte amuses zoals de goede bediening zei.P1060227 Links een taartje van langoustines, schuim van sereh, sorbetje van sinaasappel en wortel en popcorn met gember: erg lekker! Rechts asperges, spek van lam, zwezerik van lam, truffelsaus, schuim van honing en tijm. Ook bijzonder smakelijk.
Men kent hier een Alliancemenu wat in 5, 6, 7 of 8 gangen te krijgen is. P1060228Gezien de lunch bij 't Nonnetje vroegen we of het mogelijk was om 6 gangen te krijgen, zonder hoofdgerecht en zonder dessert, maar wel met kaas en dat was mogelijk.
Water kwam, broodjes en boter ook, olie stond al op tafel, evenals peper en zout en het menu nam een aanvang.
En wel met Zeeduivel- Couscous- Augurk- Kappertjes- Ui- Bieslook
Dragonmayonaise.P1060229 Een mooi stukje zeeduivel in tempura kregen we. Dat lag op wat couscous aangemaakt met - heel leuk vond ik dat - gefrituurde kappertjes en stukjes cornichon. Erbij verder een appelkappertje gevuld met ansjoviscrème, een quenelle van ui met dragon en stippen gelei van dragon. Verder nog een kwarteleitje en wat heerlijke mayonaise. Ravigotte in een andere vorm dus zo werd ons met een glimlach verteld. Leuk en lekker!
Het volgende gerecht was Itali op het bord qua kleuren. P1060230Kabeljauw- Spinazie- Tortellini- zwarte Knoflook croutons - Paprika saus. Precies dat troffen we ook aan op het bord. Perfect gebakken spinazie met zwarte knoflook en heerlijke croutons, spinazie, spongecake van spinazie, saus van paprika, tortellini met geitenkaas, beurre blanc en basilicum. Alweer erg lekker!
Het derde gerecht was zo lekker dat ik het al bijna verorberd had voordat ik er achter kwam dat ik geen foto had gemaakt. Dorade- Quinoa- zoete Aardappel- Artisjok- Chorizo - zwarte Peper - Crème Fraîche. Perfect gebakken dorade, puree van zoete aardappel, artisjok, uitgebakken chorizo, quinoa en we waren erg tevreden over dit gerechtje. Erg lekker en mooi bij elkaar passend.
We waren toe aan een volgende wijn, een Saint Romain Sous le Chateau, Christophe Buisson 09. Een erg lekkere Saint Romain!P1060232
Het volgende gerecht was Langoustine- Koolrabi- Lente ui- Radijs- Meiknol- Venkel- Langoustine jus. Heerlijke langoustine kregen we met lekkere koolrabi, crème van venkel, radijs, krokante maiskorrels en lente-ui. Dit geheel werd afgemaakt door een mooie jus van langoustine en weer waren we erg tevreden. Een erg fijn gerecht.
Het volgende gerecht werd ons gepresenteerd als hoofdgerecht, wat betekende dat de kok het gerecht iets had uitgebreid. Het gerecht was Kwartel- Parelhoen- Doperwten- Zoethout Champignon- Morilles saus. P1060234Een heerlijke rouleau van parelhoen en kwartel kregen we, erbij erwtjes en puree van erwtjes, een bloemetje van bonen, heerlijke morillejus, iets (ik weet niet precies wat) met een zoethoutsmaak, macadamianoten en paddestoelen. Dit lag op het ene bord. Erg lekker, de morilles pasten perfect bij de zachte smaak van de kwartel en parelhoen, leuk!P1060235
Op een bordje ernaast kregen we een perfect stukje gebakken eendenlever met asperges uit Drenthe, een krokantje van peterselie, een aardappeltje en wat gepofte zwarte knoflook. Ook bijzonder smakelijk, echt verwennerij!
We vervolgden met de kaasjes van Michel van Tricht. Geen kaaswagen hier, maar per persoon een zeer uitgebreid bord met heerlijke kaasjes.P1060237 Ik telde er maar liefst 10! Erbij allemaal lekkernijen, waarvan ik me vooral de muskaatdruiven gedrenkt in grappa herinner, maar ook de nootjes en de rozijntjes en het vruchtenbrood waren erg lekker. Niet alles ging op - de kaasjes natuurlijk wel - want de buiken waren inmiddels meer dan gevuld. P1060239
Voordat we aan de koffie toekwamen kwam er eerst nog een cupcake van sinaasappel en pistache en genereus als ik ben heb ik die aan echtgenoot gegeven ;-).
De espresso is hier goed en erbij kwamen nog vijf erg lekkere snoeperijen. In een glaasje mousse van kers van vanille, een bonbon met tiramisu, boterkoek met boerenjongens, krokante witte chocolade met citrus en een bonbon met koffie. P1060243
Na al dit heerlijke geweld waren we geheel tegen onze gewoonte in wel toe aan een digestief. Echtgenoot ging voor de Grappa van Traminer. Traminer di Poli. Ik wilde erg graag een eau de vie, het is al tijden geleden dat ik er eentje had. Het werd een Kirsch Grande Réserve, Hubrecht. Erg lekker. Nog een espresso kwam en de glazen werden wat bijgeschonken en zo eindigde een memorabele avond in een heel prettig en gastvrij restaurant waar erg lekker wordt gekookt.
Het digestief overigens nam het restaurant voor haar rekening en dat is bijzonder vriendelijk, waarvoor nogmaals mijn dank.
Als we weer in de omgeving zijn gaan we hier zeker terug!

2 gedachtes over "De Vlindertuin in Zuidlaren"

PB

Wat een ontzettend leuk verslag van een op mij indruk makende maaltijd! Dank dus. Het is jammer dat het wel heel erg ver van mijn woonplaats vandaan ligt. (Herinner ik me goed dat dit ooit het favoriete restaurant van Hans Wiegels was?)
3 juni , 2013 om 17:47 pm

restaurantrecensiesvancarla

Oei, dat weet ik niet. Ik ben niet erg kapot van de smaak van Wiegel ;-)
3 juni , 2013 om 18:08 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl